Gesloten natuurgebied met grote waarde en cultuur historisch zeer belangrijk. Na WO II verbleven 160.000 krijgsgevangenen. Kunstwerken nog aanwezig.
De eerste keer dat militairen zich in Zedelgem installeerden, was in 1914. De Duitsers vestigden zich gedurende vier jaar in de omgeving van het Vloethemveld. Zedelgem en omgeving vormden een logistieke standplaats voor de Duitse troepen. Enkele 10-tallen kilometers daar vandaan begon het eigenlijke front.
Onmiddellijk na de Grote Oorlog werd de site van het Vloethemveld (ten noorden van de Diksmuidse Heirweg) een belangrijk munitiedepot en in het begin van de jaren twintig werd er een kazerne gebouwd aan de zuidkant van de weg. Die deed dienst als administratief centrum van dit munitiedepot. Het Munitiedepot was belangrijk tijdens de mobilisatie voor WO II omdat van daaruit aanzienlijke hoeveelheden artillerie munitie geleverd werden over gans België voor de gemobiliseerde troepen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen van de kazerne en het munitiedepot bezet door de Duitsers. Na de oorlog organiseerden de Britten een krijgsgevangenkamp (Prisoners of War Camp - POW) in het munitiedepot. Het was het grootste geallieerde krijgsgevangenkamp na WO II in België. In 1951 werd de kazerne een school voor de opleiding van Nederlandstalige onderofficieren van het Belgische leger. Het munitiedepot bleef er tot de vroege jaren negentig. De dreiging vanaf het oosten was minder belangrijk geworden dan in het verleden door de val van het Ijzeren Gordijn. De sluiting van de school voor onderofficieren werd aangekondigd in september 2001 en eind 2007 sloot ze definitief haar deuren.
Het Vloethemveld wordt sinds begin 2013 volledig beheerd door het Agentschap Natuur en Bos. De voormalige Koninklijke School voor Onderofficieren Nr 2 is nu de school voor de opleiding van de veiligheidsdiensten van West-Vlaanderen (Politie- en Brandweerschool).
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid