Festival de cirque à Bruxelles
Circusfestival in Brussel
HOPLA! est un festival de cirque qui se se déploie depuis 2007 sur le territoire de la Ville de Bruxelles. Initialement organisé sur une seule journée, il s’est progressivement développé. Depuis 2015, il investit 6 quartiers de la Ville durant la dernière semaine des vacances de printemps.
Le festival HOPLA! a pour objectif de bâtir des ponts entre le cirque et la ville, les circassiens et les citoyens, les arts et leur public. Secteur de création en pleine effervescence, le cirque présente une richesse qui correspond bien à la réalité bruxelloise. Convivial, familial, il fédère, décloisonne les genres, les générations et les clivages sociaux. Il invite au dépassement de soi, à l’émerveillement, au respect de l’autre et à la curiosité.
En créant le festival HOPLA! en 2007, la Ville de Bruxelles s’est résolument engagée dans une politique en faveur du secteur des arts du cirque. Convaincue de l’universalité de cet art de la scène, elle a entrepris de le rendre accessible à des publics très diversifiés sur le territoire de la Ville de Bruxelles, via des collaborations avec différents acteurs culturels. Cette notion de lien est centrale au projet de HOPLA!
HOPLA! s’invite chaque jour dans un quartier différent (le quartier Nord, les Marolles, Laeken-Centre, La Cité Modèle et Neder-Over-Heembeek) avec des spectacles de compagnies belges. L’après-midi, les spectacles se jouent en espace public à proximité des centres culturels de ces quartiers. Après la représentation, des initiations au cirque sont proposées à l’intérieur afin d’amener le public dans les lieux culturels et faciliter la prise de contact. Le soir, une création belge ou étrangère est présentée au public dans les salles de ces mêmes centres.
Ce projet de décentralisation est guidé par la volonté du festival de toucher un public qui ne se déplace pas forcément dans les salles de spectacle ou en festival. Les organisateurs ont particulièrement à cœur de transporter ces spectateurs dans des univers où la narration et l’onirisme, la performance et la précision, l’agilité et la surprise se côtoient. La diversité des genres et des techniques est privilégiée.
Le weekend, le festival prend ses quartiers en plein cœur de la Ville. Une dizaine de créations récentes, belges et étrangères, sont présentées sur le grand espace du Vismet, la place Sainte-Catherine, la place du Béguinage et le square Marguerite Duras. Des propositions tout public, familiales, y côtoient des projets plus intimistes. Des initiations de cirque sont également proposées afin de promouvoir la discipline auprès du jeune public.
En outre, différents acteurs du secteur du cirque sont représentés durant ces deux jours. Chaque année, plusieurs écoles de loisirs – pépinières des talents de demain – se produisent sur les scènes du festival sous l’égide de Fédécirque. HOPLA! donne également carte blanche aux étudiants de deuxième année de l’ESAC (École supérieure des arts du cirque) qui composent des spectacles spécialement pour l’événement. Une occasion pour eux d’acquérir une première expérience de performance en espace public.
************
HOPLA! is een circusfestival dat sinds 2007 zijn tenten opslaat op het grondgebied van de stad Brussel. Van een eendaagse gebeurtenis, groeide het festival geleidelijk aan uit tot een meerdaags evenement. Sinds 2015 doet het 6 verschillende wijken aan van de Stad gedurende de laatste week van de paasvakantie.
Het HOPLA!-festival wil bruggen bouwen tussen het circus en de stad, de circusartiesten en de burgers, de circuskunsten en hun publiek. Circus is een bloeiende artistieke sector en biedt een rijkdom die mooi aansluit op de Brusselse realiteit. Het gezellige gezinsfestival verenigt en overstijgt stijlen, generaties en sociale verschillen. Circus haalt het beste naar boven in mensen en stimuleert verwondering, respect voor elkaar en nieuwsgierigheid.
Toen de Stad Brussel in 2007 van start ging met het HOPLA!-festival was dat in het kader van een resoluut beleid ter bevordering van de sector van de circuskunsten. De stad was immers overtuigd van de universaliteit van deze podiumkunst en wilde die daarom toegankelijker maken voor de zeer gediversifieerde publieksgroepen die de Stad rijk is, via samenwerkingen met verschillende culturele actoren. Dit begrip van verbondenheid is dan ook een centraal gegeven in het HOPLA!-project.
Van maandag tot vrijdag strijkt HOPLA! elke dag neer in een andere wijk (de Noordwijk, de Marollen, Laken-Centrum, de Modelwijk en Neder-over-Heembeek) met voorstellingen van Belgische gezelschappen. In de namiddag worden er buitenvoorstelling gegeven op openbare plaatsen in de buurt van de culturele centra van deze wijken. Na de voorstelling worden dan indoor circusinitiaties aangeboden om het publiek over de vloer van de culturele centra te krijgen en het contact te vergemakkelijken. ‘s Avonds wordt een andere Belgische of buitenlandse creatie voorgesteld aan het publiek in de zalen van deze centra.
Dit decentraliseringsproject wordt gedragen door de wil van het festival om een publiek te bereiken dat doorgaans nooit naar theaterzalen of naar festivals gaat. De organisatoren willen vooral deze toeschouwers laten kennismaken met een wereld waarin vertelling en droom, performance en precisie, behendigheid en verrassing hand in hand gaan. Er wordt daarbij gestreefd naar diversiteit in genres en technieken.
Tijdens het weekend slaat het festival zijn tenten op in het hartje van de Stad. Op het grote plein van de Vismet, het Sint-Katelijneplein, het Begijnhof en het Marguerite Durassquare worden een tiental recente creaties voorgesteld, Belgische zowel als buitenlandse. Er is voor elk wat wils, van gezinsvoorstellingen voor het grote publiek tot meer intimistische projecten. Er worden ook circusinitiaties gegeven om de discipline te promoten bij het jonge publiek.
Tijdens deze twee dagen zijn ook verschillende actoren van de circussector aanwezig. Elk jaar zijn ook verschillende vrijetijdsscholen – kweekvijvers van het talent van morgen – te zien op het festival, onder de vleugels van Fédécirque. HOPLA! biedt eveneens een vrij podium aan tweedejaarsstudenten van het ESAC (Ecole supérieure des Arts du cirque) die speciaal voor dit evenement eigen creaties ten beste geven. Een prima gelegenheid om kennis te maken met de geneugten van performen in de openbare ruimte.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid