facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Center for Cell Therapy and Regenerative Medicine CCRG

Center for Cell Therapy and Regenerative Medicine CCRG

Geschiedenis

Voor patiënten met kanker is er een sterke nood aan een nieuwe behandelingsmethode met weinig nevenwerkingen die de overleving kan verbeteren door herval te bestrijden.

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) speelt al jaren een voortrekkersrol in celtherapie. In grote lijnen onderscheiden we daarbij twee soorten cellen: enerzijds cellen uit het afweersysteem, die voor experimentele immuuntherapieën worden ingezet, anderzijds stamcellen die tot verschillende soorten lichaamscellen kunnen uitgroeien en die onder meer voor transplantaties van bloedvormende stamcellen worden gebruikt. Het bekendste voorbeeld is de beenmergtransplantatie, nu meestal stamceltransplantatie genoemd.

Het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) van het UZA is erg actief binnen het basisonderzoek van kanker. Een omvangrijk luik is ook het klinisch en translationeel onderzoek naar cellulaire immunotherapie. We proberen onder meer te achterhalen hoe we het eigen afweersysteem kunnen stimuleren om de kwaadaardige tumor zelf aan te vallen. Het team van Prof. Berneman, Prof. Van Tendeloo en Prof. Smits ontwikkelde een veilige en haalbare vorm van immuuntherapie. Men dient hiertoe een kankereiwit toe aan bepaalde immuuncellen (namelijk de dendritische cellen), waardoor andere immuuncellen (de T-cellen) worden geactiveerd, die de kankercellen kunnen doden. Het is dus een vaccinatie tegen de kankercellen gericht.

We willen in de toekomst proberen om de werking van deze dendritische celvaccinatie nog te verhogen. Hiervoor worden twee methoden in een klinische studie getest: 1) het toevoegen van extra stoffen bij het kankereiwit dat men toedient aan de dendritische cellen en 2) het tegengaan van het verzet tegen de immuuncellen door een bepaald eiwit. Dit onderzoek zal waardevolle nieuwe inzichten opleveren om het effect van dendritische cel-gebaseerde immuuntherapie te verbeteren.
De bedoeling is om een basis te leggen waaruit hopelijk ooit succesvolle behandelingen zullen voortvloeien.

Men kan het kankeronderzoek van het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) van het UZ Antwerpen steunen via het Rekeningnummer van de UZA FOUNDATION:

IBAN BE69 0017 9875 6478

BIC GEBABEBB

Mét vermelding: Gift en Naam Sponsor

Adres: Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem
Stad: Edegem
Route: Wilrijkstraat 10
Postcode: 2650



op zoek naar gerelateerd: Dendritische celtherapie België, UZA CCRG, CAR-T cell therapy UZA, Openingsuren UZA Edegem, Immuunceltherapie, Lijst dokters UZA, Stamceltransplantatie UZA, UZA Antwerpen adres
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
UZA - Universitair Ziekenhuis Antwerpen UZA - Universitair Ziekenhuis Antwerpen 124 meter * De eerste maal in mijn leven een negatieve review met oprechte excuses aan de medew...
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid