facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Vleermuizen Reservaat Fort Oelegem

Vleermuizen Reservaat Fort Oelegem

Info

Welkom op de Facebook van fort Oelegem

Geschiedenis

Het fort van Oelegem maakt deel uit van de Stelling van Antwerpen.

Tijdens de eerste Wereldoorlog heeft het fort zo goed als geen slag geleverd.
De aanwezigheid van de vesting Antwerpen (en die van Luik en Namen) heeft er wel voor gezorgd dat de duitse opmars ernstige vertraging heeft opgelopen en heeft de kans gegeven aan het leger om zich volledig terug te trekken naar de Ijzer.
Zonder deze fortengordels was de slag aan de Ijzer dus waarschijnlijk nooit mogelijk geweest.

Tijdens de 2de Wereldoorlog had het geen praktisch nut en werd het enkel ingezet als steunpunt en kazerne voor het veldleger.
Tijdens de bezetting werd het fort door de Duiters gebruikt als een depot.

Na de bevrijding van Antwerpen heeft het fort nog gediend als luchtverdedigingscentrum van de Amerikanen en Britten tegen de V1 raketten die vanuit Nederland werden afgevuurd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Antwerpen_(1914)

http://www.milant.be/fort-oelegem/

Tegenwoordig is het fort van Oelegem een verblijfplaats voor vele vleermuizen. Tijdens de koude maanden kunnen ze ongestoord hun winterslaap doorbrengen in de talrijke kamers en gangen en in de zomer is de natuur rondom het fort ideaal om insecten te vangen.

Adres: Goorstraat 19, 2520 Oelegem, Antwerpen, Belgium
Telefoonnummer: 0475290487
Stad: Oelegem
Route: Goorstraat 19
Postcode: 2520



op zoek naar gerelateerd: Fort Oelegem zwemmen, Fort van Oelegem bezoeken, Fort van Oelegem adres, Fort Oelegem vissen
Recensies
Het fort van Oelegem was een van de laatst voltooide forten in de verdedigingsgordel rond Antwerpen. Het was pas klaar in de loop van 1914 toen de Eerste Wereldoorlog al volop bezig was. Van hieruit werden andere forten en dorpen, die door de Duitsers reeds bezet waren, in de buurt onder vuur genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het als opslagplaats. Na de bevrijding werd het door het Amerikaanse leger gebruikt als luchtverdedigingscentrum tegen de Duitse V1-raketten. Sinds 1995 is het een beschermd monument en wordt beheerd door de werkgroep Fort Oelegem. Het wordt gebruikt als vleermuizenreservaat en is enkel toegankelijk onder begeleiding van een gids. Op de fortgracht kan gevist worden. Vergunningen te verkrijgen bij dezelfde werkgroep
Leuk fort om te wandelen. Is ook een vleermuizen reservaat. Men kan er dus niet binnen, alleen maar onder begeleiding. zie foto voor afspraak. Zeker de moeite waard. Ligt langs het antitankkanaal. Leuk om de fiets langs dit kanaal alle forten te verkennen.
Groots vleermuizenhotel in een voormalig fort uit WO 1. Hotel is slechts een enkele keer per liter afspraak te bezoeken. Een wandeling rond het fort is een aanrader.
Fort Oelegem is vandaag de overwinteringsplaats van de vleermuizen. Bij reservatie kan u het fort bezoeken. Zeker eens de moeite waard.
Mensen blijf hier weg en geef rust aan de vleermuizen
Tamelijk goed bewaarde versterking, deel van de buitenste Antwerpse fortengordel. Vleermuizenreservaat. Momenteel gesloten wegens de Corona- lockdown. Gelegen vlakbij het prachtige provinciale domein Vrieselhof. Veel fiets- en wandelknooppunten vlakbij.
Leuk om te plonzen bij mooi weer.
Betoverend landschap.... robuust fort met slotgracht omgeven door magisch overhangende bomen ... ideaal om te wandelen of fietsen en zelfs sporten... met dank aan gemeente en derden die de laatste jaren veel hebben bewerkstelligd qua behoud , onderhoud en toegankelijkheid van dit majestueuze natuurgebied... dikke pluim!!
Mooi domein aan de overkant.Zalig om te wandelen,jammer dat je ni in fort zelf mag tot bijvoorbeeld 16u.
Interessante rondleiding gekregen door enthousiaste gids tijdens Open Monumentendag 2020
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid