Het project is om Villa Servais haar glorie terug te geven. Iedereen kan helpen door het delen van ideeën, van foto's, tekeningen, souvenir, anecdotes,.
Villa Servais, een beetje geschiedenis:
1 . De eerste steenlegging vindt plaats op 20 augustus 1847. De Hallenaar Adrien-Francois Servais heeft op dat ogenblik veel roem als cellist en componist. Architect is Jean-Pierre Cluysenaar, bekend van de Sint-Hubertusgalerij in Brussel, het Gemeentehuis van Dilbeek, en het kasteel Rey (naast het gemeentehuis van Drogenbos), het Conservatorium, enz.
2. Servais woont van 1847 tot zijn dood in 1866 in de villa en ontvangt er vele beroemdheden uit de muziekwereld. Het huis was dan ook volledig ontworpen voor het onthaal van gasten, met een inkomgalerij, een grote muziekzaal, een groot salon versierd met chinoiserieën en een grote eetkamer met ornamenten in marmer.
3. In augustus 1850 organiseert Servais er een liefdadigheidsconcert ten voordele van de slachtoffers van de grote overstroming van Halle, met ondermeer violist Hubert Léonard en zangeres Antonia Sitchez de Mendi.
4. De Pools-Franse beeldhouwer Cyprien Godebski (1835-1909) verblijft in 1864 een tijd in de villa om er te werken aan de decoratie van de voorgevel, wellicht op uitnodiging van Servais. Hij zal in januari 1865 huwen met Servais’ dochter Sophie.
5. Op 26 november 1866 sterft Adrien François Servais. Hij krijgt drie dagen later een stadsbegrafenis die door vele duizenden mensen wordt bijgewoond.
6. Tot 1886 wonen de weduwe Servais en de kinderen in de villa. De plotse dood van Joseph Servais in 1885 noopt de familie het goed te verlaten.
7. 1895 : Verkoop van de villa Servais. De koper is de familie Carlier. De Villa wordt omgevormd tot een tweewoonst.
8. De villa wordt rond 1921-1922 verkocht aan de familie De Vleminck – Versuypens en opnieuw samengevoegd tot één eigendom.
9. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw ingepalmd door de Duitsers en nadien door de geallieerden, omwille van zijn strategische positie ten opzichte van de Halse ‘Vogelpers’.
10. Op 26 november 1947 sterft één van de drie erfgenamen in Frankrijk en het gebouw wordt opnieuw te koop gesteld, gepaard gaande met een verdere verkaveling van het domein. Koper is de familie Cromphout.
11. Na de oorlog staat het huis enkele jaren leeg en nadien wordt het gehuurd door de rijkswacht om er tot 7 rijkswachtgezinnen in onder te brengen.
12. Vanaf 1947 wordt het gebouw gebruikt als verblijf voor enkele rijkswachtgezinnen. Deze vertrekken er in 1965. Het gebouw staat twee jaar opnieuw leeg.
13. Vanaf 1967 brengt het Heilig Hartinstituut er enkele klassen in onder tot 1978.
14. Na het vertrek van het Heilig Hartinstituut heeft het Koninklijk Atheneum het gebouw nog even in gebruik. Vanaf begin 1980 staat het leeg.
15. Bescherming van de villa als monument op 23 maart 1987. Het gebouw staat sindsdien leeg en heel wat van het prachtige interieur is verbouwd, verloren gegaan of vernield.
16. 2005 : Aankoop door Ertzberg, stadsontwikkelaar uit Leuven.
17. De Villa wordt verkozen tot mooiste gebouw door de Hallenaren in 2013.
18. Begin 2016. De Villa wordt opnieuw te koop gesteld.
19. Juni 2016 : Opnieuwe hoop voor de Villa Servais . De Villa krijg een nieuwe bestemming dankzij de aankop door de Halse familie De Poorter.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid