facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Tuiltermolen

Tuiltermolen

Info

De Tuiltermolen is een beheersboerderij van het Agentschap Natuur en Bos dat deel uitmaakt van haar 120 ha grote natuurdomein sinds 1998.

Geschiedenis

Reeds in 1083 werd melding gemaakt van deze molen, die toen een banmolen was van de Graven van Loon. In 1213 werd ze door Graaf Lodewijk II van Loon geschonken aan de Abdij van Herkenrode.

In 1654 sloegen de Lotharingse troepen hun kamp op nabij de molen en plunderden de graanvoorraden van de abdij. In 1673 werd de molen door een burgerwacht beschermd tegen Franse troepen van Lodewijk XIV. De molen werd door de Fransen bezet en in brand gestoken. Later vond herbouw plaats.

In 1797 werd de abdij opgeheven en de molen aan de particulier Pierre de Libotton verkocht. In de abdijgebouwen werd een wolspinnerij gevestigd welke, na een brand, in 1824 naar de Tuiltermolen werd overgebracht. Na 1826 ging de molen als schorsmolen fungeren, om de grondstof voor het looien van leer te leveren.

Na een brand in 1853 werd de molen opnieuw herbouwd. Ze fungeerde toen als korenmolen en schorsmolen, maar later werd het korengedeelte als woonhuis ingericht en in 1882 stopte ook de schorsmolen. Aldus verdween het waterrad en het binnenwerk.

In 1998 kwam de molen in bezit van het Agentschap voor Natuur en Bos. Vanaf 2014 vinden restauratiewerkzaamheden plaats, waarna de molen voor elektriciteitsopwekking zal worden ingezet. Daartoe zal een nieuw rad worden aangebracht.

Het huidige complex, dat ook een landbouwbedrijf omvat, dateert voornamelijk uit 1784.

Adres: Zolderse Kiezel 220, 3511 Kuringen, Limburg, Belgium
Stad: Kuringen
Route: Zolderse Kiezel 220
Postcode: 3511



op zoek naar gerelateerd: Herkenrode wiki, Abdij Herkenrode geschiedenis, Abdijhoeve Herkenrode, Eenhoorn Herkenrode, Klooster Herkenrode
Recensies
Mooi om te wandelen En fijn om er foto's te nemen Zie Marc's fotoalbum op facebook
Mooi om te zien hoe pieter de dieren verzorgd
Nog mooier dank zij de hoge waterstand.
Rustig, mooie natuur, topwandelroute
Mooi, maar heeft onderhoud nodig
Prachtig gerestaureerde molen door vrijwilligers gelegen aan zeer mooie wandelwegen nabij de abdij van Herkenrode.
Absoluut de moeite waard om te bezoeken. De zaak wordt gerund door bijzonder vriendelijke vrijwilligers. Ideale stopplaats bij een bezoek aan Herkenrode. Rustige plek na een wandeling of zomaar. Mooi aanbod in de zaak. Let op gelimiteerde openingstijden!
Vandaag buiten gezeten onder de mooie oude lindenboom. Enorm gezellig, we hebben er ons nieuwe boek voorgesteld. Zeer lieve bediening door vrijwilligers!
Mooi wandelgebied omheen de abdij van Herkenrode. Kan er kiezen tussen wandelingen van verschillende afstanden en ook verschillend qua omgeving. Zeker de moeite waard om eens te gaan wandelen.
Mooie omgeving om te wandelen en tot rust te komen met de mogelijkheid om iets te nuttigen in de popup met gids is veel interessanter.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid