Het publiek verrassen en uitdagingen voor de acteurs/actrices creëren, dat maakt toneel voor Teater Lier vzw boeiend.
Algemeen
De kring werd in 1977 gesticht als Toneelkring Teater Lier. In 1987 wordt Jeugd Teater Lier opgericht. Toneelkring Teater Lier en Jeugd Teater Lier vormen in 2000 samen Teater Lier vzw.
Het publiek verrassen en uitdagingen voor de acteurs/actrices creëren, dat maakt toneel voor Teater Lier vzw boeiend.
Teater Lier vzw is aangesloten bij Opendoek vzw Amateurtheater Vlaanderen.
Historiek
Toneelkring Teater Lier wordt op 23 november 1977 opgericht en staat voor het eerst op de planken op 4 november 1978 met het blijspel “Mag ik je vrouw even lenen ?” van Gaston Gheuens, die ook de regie doet. Het is een schuchter begin dat wel enthousiasme wekt maar vooral aanzet tot bezinning.
In 1981 neemt de kring een tweede start met “Thuis” van Hugo Claus. Deze productie, waarvoor regisseur Guido Maeremans wordt aangezocht, wordt zeer goed onthaald en tweemaal hernomen. Guido Maeremans zal de daaropvolgende jaren tekenen voor de regie van o.a. “Als ma van huis is” van F. Marceau, “De dag dat de paus ontvoerd werd” van J. Bethencourte, “De Snullen” van Francoise Dorin en “Arm Vlaanderen” van S. Bobrick en R. Clark.
Toneelkring Teater Lier brengt ondertussen ook wagenspelen zoals “Nu Noch” en “De Klucht van den Buskenblazer” . Met “De Bank der Minne” van Jaak Vermeulen neemt de kring in 1984 deel aan een éénakterfestival van het Comité Amateurtoneel België Nederland (CABN). Een tweede kennismaking met Nederland komt een jaar later ter gelegenheid van een uitwisselingsproject van het CABN. Het brengt Toneelking Teater Lier met “Greenwich” van Walter Van den Broeck in Kesteren (provincie Gelderland - Nederland).
Na Guido Maeremans zijn verschillende regisseurs uit het beroepstheater bij de kring te gast met o.a. “De Ingebeelde Zieke” van Molière (regie Marc Lauwrys), ”Een plaatsje onder de zon” van Georges Michel (regie Door Van Boeckel), “Lili en Marleen” van Walter Van de Velde (regie Marc Lauwrys), “Mensen ...” naar verhalen van Anton Tsjechow (regie Pol Goossen), “Buitenwippers” van John Godber (regie Koen Gonnissen), “Het Spel van Liefde en Toeval” van Marivaux (regie Eric Kerremans) en “De Geheime Memoires van E.M.J” van Neil Simon (regie Claire Nelissen).
Met “De Drie Jeannes” van Eliane & Martine Boëri, Eva d'Arlan en Chantal Pelletier in een regie van Guido Maeremans begint een druk reisprogramma van deze bijzonder goed gesmaakte café-theater-productie. Nadien volgt op het reisprogramma “Open Huwelijk” van Dario Fo in een regie van Marc Lauwrys en “Buitenwippers” van John Godber in een regie van Koen Gonnissen.
Met “Buitenwippers” is Toneelkring Teater Lier ook te gast voor een reeks voorstellingen in het Fakkelteater (Antwerpen) in 1994 en 1995. In 1996 staat de kring opnieuw in het Antwerpse Fakkelteater te spelen, eerst met “De Primus” , een monoloog van Dirk Biddeloo & Patrick Bernauw en dan met “De Bruiloft” van Bertolt Brecht.
Aan de programmatie besteedt Toneelkring Teater Lier heel wat aandacht. Maatschappelijke thema's als werkloosheid (in “Schafttijd” van Paul Coppens), opvangtehuizen voor jongeren (in “Jan Rap en zijn maat” van Yvonne Keuls), vrouwenemancipatie ( “De Drie Jeannes” ) en homoseksualiteit ( “Arm Vlaanderen” van Sam Bobrick en Ron Clark) komen op al dan niet ludieke wijze aan bod. Naast Vlaamse hedendaagse auteurs (Hugo Claus, Paul Coppens, Walter Van den Broeck en Walter Van de Velde) kiest de kring ook werk van klassieke meesters uit de wereldliteratuur (Molière, Tsjechow, Marivaux, Fo en Brecht).
Het publiek blijven verrassen en uitdagingen voor de acteurs/actrices creëren, zoals we de laatste jaren nog deden met “Mistero Buffo” van Dario Fo, de creatie van “Een verrassing uit Berlijn” van Rudy Van Roy en “Ghetto” van Joshua Sobol, dat maakt toneel voor Teater Lier boeiend.
Jeugd Teater Lier wordt in 1987 in de schoot van de vereniging opgericht en brengt jaarlijks een productie voor kinderen en voor al wie jong van hart is. “Pippi Langkous” van Astrid Lindgren, “Jungle Boek” van Rudyard Kipling, “Romeo en Julia” naar William Shakespeare, “De Klokkenluider van de Notre-Dame” naar Victor Hogo en “Alice in Wonderland” van Lewis Carroll zijn enkele van de succesvolle jeugdproducties die onder leiding van huisregisseur Dirk Callens worden gerealiseerd. Maar kinderen worden groot en daarom tracht Teater Lier nu ook toneel voor en met jongeren te brengen. “Hou me vast!” naar Julius Feiffer in een regie van Nans De Haes is daar in 2001 een succesvol voorbeeld van.
In 2000 wordt de vzw Teater Lier opgericht, deze overkoepelt thans de werking van Toneelkring Teater Lier en deze van Jeugd Teater Lier.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid