De spiritualiteit van Franciscus en Clara van Assisi dagen ons vandaag opnieuw uit om bewust te leven en keuzes te maken.
FRANCISCUS' BOODSCHAP VOOR ONS VANDAAG
In onze geglobaliseerde wereld waar oorlog en geweld zo wijd verspreid zijn, spreekt de actualiteit en relevantie van de oproep van Franciscus tot vrede, tot respectvolle dialoog met ‘de ander’ voor zich. De verhalen over Franciscus die overal waar hij komt vrede sticht, zijn verrassend en laten een uiterst respectvolle houding zien voor alle partijen. Denken we maar aan het gekende verhaal van de wolf van Gubbio. Franciscus trok zelfs naar de sultan en sprak met de kruistochtaanvoerders om tot een vredesverdrag te komen. Daar kan iedereen met een leidinggevende functie een voorbeeld aan nemen.
Voor onze samenleving, geregeerd door consumptie en materialisme, waar vele mensen in armoede en eenzaamheid leven, is Franciscus degene die ons de weg wijst naar versobering van onze levensstijl en naar aandacht en zorg voor kwetsbare mensen en voor de natuur.
In de Kerk, die door allerlei mistoestanden heel wat geloofwaardigheid verloor, waait er met paus Franciscus een nieuwe wind. Hij voert ons, naar het voorbeeld van de heilige Franciscus, opnieuw naar de essentie: het Evangelie als leidraad voor ons leven.
Ook op het tussenmenselijke vlak is Franciscus inspirerend. In zijn ‘Regel’ en ‘Wijsheidsspreuken’ geeft hij talloze handvatten van hoe om te gaan met elkaar op de plaatsen waar mensen samenleven. Het gaat erom dat we ons telkens opnieuw bekeren tot liefde, ook waar we toegeven aan de meest subtiele vormen van geweld waarbij we ons boven een ander stellen, vasthouden aan onze mening of kwaadspreken. Hij laat ons naar onszelf kijken en mildheid betrachten ten opzichte van het gedrag van anderen.
Wat betreft onze innerlijke houding is Franciscus een prachtig voorbeeldfiguur. Hij laat ons intense vreugde proeven voor de kleine dingen van het leven en leert ons dankbaarheid voor het schone dat ons omringt. Hij toont dat het mogelijk is om pijn en verdriet in vrede te dragen. Naar het voorbeeld van Jezus voert hij ons telkens terug naar de essentie van ons leven en onze relatie met God, tot wie wij ons in overgave mogen richten, bewust van onze menselijke noden en ons falen.
CLARA VAN ASSISI
Naast Franciscus is er Clara van Assisi die, als eerste vrouwelijke volgelinge van Franciscus, de franciscaanse spiritualiteit verdiept op een manier die ook voor Franciscus zelf inspirerend is geweest. Zij wisselden met elkaar uit over hun levenswijze, waardoor ze elkaar bemoedigden, op valkuilen konden wijzen en steeds zuiverder werden in hun geloofsgroei. Zo is ook de spiritualiteit van de heilige Clara relevant vandaag en kan ze dimensies toevoegen aan onze gelovige zoektocht. Bij Clara zijn armoede, gebed en gemeenschap heel belangrijk. In het gemeenschapsleven legt ze veel nadruk op de zorg voor de zieke zusters en roept ze alle zusters om echt in ‘de armoede en kwetsbaarheid van het mens-zijn’ te gaan staan en aan elkaar de eigen noden kenbaar te maken. Klein durven zijn, niet-perfect moeten zijn, zich niet boven elkaar verheffen – zelfs niet in het beleven van het armoede-ideaal. Daarbij neemt stilte een essentiële plaats in: geen onnodig gebabbel en het nastreven van zuiverheid in het spreken tegen en over anderen. En bij dit alles de betrachting van een grote mildheid tegenover elkaars falen. Wij kunnen veel van haar leren!
TAU
Om te groeien in authenticiteit en geleefde franciscaanse spiritualiteit in onszelf, met elkaar, in Kerk en samenleving, hebben de minderbroeders franciscanen en kapucijnen ‘TAU’ opgericht – genoemd naar het t-vormige tau-kruis dat Franciscus gebruikte. ‘TAU – franciscaanse spiritualiteit vandaag’ is een beweging die mensen de kans geeft om het kleurrijke pallet van de franciscaanse traditie te leren kennen en te vertalen naar de context van het leven vandaag. Dit gebeurt door activiteiten zoals de ‘franciscaanse inspiratiedag’, Assisi-reizen en een vormingsaanbod. Op de website www.franciscaansleven.be stellen we franciscaanse initiatieven in Vlaanderen voor. Er is ook een pagina met nieuws en een onderdeel ‘verdieping en inspiratie’, waar literatuur en poëzie te vinden is.
OP PELGRIMSTOCHT NAAR ASSISI
De pelgrimages naar Assisi, te voet of ter plaatse verblijvend, zijn bijzondere ervaringen voor deelnemers, jong of oud…
“Wie zich op pelgrimstocht begeeft, ervaart aan den lijve de uitdaging om alles achter te laten en zich op weg te begeven. Het afkicken van gsm, facebook, iPod... ruimt echter al snel plaats voor echte ontmoetingen, intens genieten, innerlijk verstillen... Soberheid leidt ons paradoxaal genoeg naar een voller leven.”
Stijn
“Stappen in het spoor van Franciscus en Clara van Assisi: het onderweg zijn, afstand nemen van het dagelijkse leven, je batterijen weer opladen, aangrijpende getuigenissen van medestappers, het verhaal van je tochtgenoten, genieten van de prachtige natuur en mooie kapelletjes,… een gebed dat opborrelt… Je voelt : je staat er niet alleen voor. Kortom: je komt thuis als een ‘ander’ mens. Lichaam en ziel zijn weer gevoed om weer verder te gaan…”
Godelieve
“Ik denk geregeld terug aan Franciscus en hoe hij zou gereageerd hebben… Als ik in de tuin kijk, triest en koud in de regen, denk ik terug aan de groene heuvels met de vele olijfbomen in de zon en word ik al wat warmer… Als ik hoor vertellen over loslaten, mensen en ook dingen, en over losgelaten worden, dan denk ik aan spontaan even aan Clara… Ik ben ervan overtuigd dat deze Assisi-reis nog lang ‘sporen’ zal nalaten in mijn leven.”
Suzy
TAU heeft een vaste stek in het klooster van de franciscanen in Sint-Truiden, naast het minderbroedermuseum ‘De Mindere’. Het adres is Minderbroedersstraat 5, 3800 Sint-Truiden. TAU is telefonisch bereikbaar op 0479 07 81 40, via e-mail: [email protected] en via de website www.franciscaansleven.be
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid