Tips, hints, quotes rond opvoeden gelinkt met STOP 4-7 Vlaams Brabant.
Het kind met zijn eigenheid centraal
Elk kind heeft een eigen temperament, eigen sterktes en eigenschappen. Sommige van die kenmerken of eigenschappen kunnen het de omgeving (ouders, leerkrachten) moeilijk maken om de gepaste wijze te vinden om met deze kinderen om te gaan. Soms is er ook sprake van een aangeboren probleem zoals een aandachtstekort- en hyperactiviteitsstoornis (ADHD) of een autismespectrumstoornis (ASS). Tijdens de training en de begeleiding zoeken we samen – wij met onze deskundigheid en ouders en leerkrachten met hun kennis van het kind en de oplossingen die in het verleden (deels) werkten – naar welke aanpak meest aansluit bij elk kind individueel.Kindtraining: training in sociale vaardigheden en zelfcontrole. De kinderen komen in een groep van maximum 10 kinderen, gedurende tien weken een volledige dag samen (van 9u30 tot 15u00). We bieden tijdens de training een duidelijke structuur aan: dit maakt dat kinderen snel weten wat er allemaal zal gebeuren en wat er mag en niet mag. Dit zorgt voor rust bij de kinderen. We geven heel veel complimenten voor allerlei leuk en positief gedrag dat de kinderen laten zien, hoe klein soms ook. Dit zorgt er voor dat kinderen zich goed in hun vel voelen en dat ze sneller (gedrag) leren. Via allerlei activiteiten leren kinderen luisteren, gevoelens herkennen en benoemen, hun kwaadheid te controleren, ruzies op te lossen, samen te spelen, … Deze vaardigheden kunnen ze gebruiken om op een aangename manier om te gaan met andere kinderen en met volwassenen.
Oudertraining: hoe kunnen we het gedrag van onze kinderen ondersteunen en sturen?
Het gedrag dat de kinderen leren in de training of dat sterker wordt gedurende de training gaat zich niet zomaar vanzelf verplaatsen naar de thuis- of de schoolsituatie. Daar hebben deze kinderen hulp bij nodig, van hun ouders en leerkracht. We komen daarom ook samen met de ouders op dezelfde dag als de kinderen, in de namiddag van 13u tot 15u en dit eveneens gedurende tien weken. We leggen dan onze kennis en deze van de ouders samen om een aantal ideeën te vinden die de kinderen kunnen stimuleren zich in een positieve richting te ontwikkelen. We praten o.a. over het geven van duidelijkheid aan kinderen, over aanmoedigen, over negeren en over problemen oplossen. Uit ervaring weten we dat ouders de groep als erg ondersteunend ervaren: andere ouders die hetzelfde meemaken als zijzelf. Ouders worden ook verwacht om enkele malen mee te werken in de kindgroep. Kijken hoe hun kind reageert op de aanpak binnen de training kan soms helpen om ideeën op te doen voor thuis. Zelf meewerken geeft een idee van welke houding jou als ouder ligt.
Leerkrachttraining: kinderen ondersteunen in de klas en op de speelplaats
Een goede samenwerking met de leerkrachten is nodig om er voor te zorgen dat kinderen ook het positieve gedrag laten zien in de klas en op de speelplaats. Vaak hebben kinderen de ondersteuning van de leerkracht nodig om vol te houden als leeftijdsgenootjes hen soms uitlokken om minder leuk gedrag te vertonen. Leerkrachten komen drie of vier keer bijeen, meestal op een woensdagvoormiddag. De trainers en de leerkrachten wisselen dan ideeën uit van wat werkt bij deze kinderen.
Aanmelden kan enkel na een telefonisch gesprek!
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid