De Stadsboerderij Turnhout is een bezoekerscentrum waar je terecht kan voor informatie over de omgeving.
Je vindt er:
- zelfoogsttuin De Troef, lokale en gezonde voeding
- imkervereniging De Rosse Bie
- compostmeesters
- dieren
- kruidentuin
In 2008 kocht de stad Turnhout een 19e eeuwse langgevelhoeve aan in de Veldekensweg. De hoeve werd volledig gerenoveerd en uitgebreid met een aanpalende moderne nieuwbouw, dankzij subsidies van de provincie Antwerpen (PDPO) en Europa (INTERREG NWE – Pure Hubs). Ook de omliggende gronden werden verworven, waardoor de Stadsboerderij het ontsluitingspunt wordt van een groen gebied met de naam Heizijdse Velden. Als een groene vinger verbindt het de stad met het groene noorden van Turnhout.
De Stadsboerderij wordt een open boerderij waar alle Turnhoutenaren terecht kunnen. Het is een plaats waar de link wordt gelegd tussen de stad en het platteland. Onze eetgewoonten en eetcultuur zijn de laatste decennia drastisch veranderd. De consumptie is volledig losgekoppeld van de productie van ons voedsel. De Stadsboerderij kan een belangrijke rol spelen bij het opnieuw levendig maken van de oorsprong van ons voedsel. Door mensen de kans te geven te ruiken, voelen en proeven van streekeigen en seizoensgebonden producten kunnen we de voeling met de basis van onze eetcultuur nieuw leven inblazen.
De Stadsboerderij wordt een excursieplaats waar schoolkinderen, gezinnen, verenigingen en andere geïnteresseerden een bezoek kunnen brengen aan de zelfoogsttuin, de bijenhal, de kruidentuin, de compostmeesters, de dieren, enz. De Stadsboerderij zal een open tuin hebben waar bezoekers kunnen verpozen, ideeën opdoen over ecologisch tuinieren fo gewoon genieten van het groen. Volgend jaar komt er ook een hoogstamboomgaard, een barbecue-plaats, een houtoven, een speeleiland voor kinderen,…
De Stadsboerderij wordt in opdracht van de Stad Turnhout uitgebaat door vzw De Troef, een sociale werkplaats die in de stadsregio al jaren werkt in het groenonderhoud en de bouwsector. De Troef staat in voor het onderhoud van de gebouwen en gronden. In de boerderij zijn twee ruime lokalen die verhuurd worden aan groepen tot 50 personen. De ruimtes kunnen gebruikt worden voor vergaderingen, bijeenkomsten, workshops, voordrachten, exposities, recepties,… Er is ook een ruime keuken waar kookworkshops georganiseerd kunnen worden.
Op het veld naast de boerderij is er een zelfoogsttuin, waar je zelf groenten of fruit kan oogsten. Je kan hiervoor een abonnement nemen bij vzw De Troef en dan wekelijks je eigen groenten ophalen. De Troef zorgt voor het zaaien, het onderhoud en de groei van de gewassen. Geen zin om zelf je handen vuil te maken, geen probleem, je kan op de Stadsboerderij ook aansluiten bij het voedselteam Turnhout. Wekelijks bestel je online de groenten en producten die je graag wil bestellen, die je dan de week erna op de Stadsboerderij kan komen oppikken.
Naast vzw De Troef werken verschillende organisaties mee aan de uitbouw van de Stadsboerderij: imkervereniging de Rosse Bie, de compostmeesters Turnhout, Steunpunt Levend Erfgoed, Voedselteams vzw en de Wieltjeshoeve.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid