Het Stadsarchief van Brugge behoort tot de belangrijkste stedelijke archiefdepots van Europa.
Het stedelijk archief, de eeuwenlang bewaarde documenten van het stadsbestuur, is de belangrijkste bron voor de Brugse geschiedenis.
Dit uniek bestand wordt nog aangevuld, ook met privé-archieven.
Medewerkers van het Stadsarchief verzamelen, bewaren, ordenen en inventariseren de stukken, om die dan beschikbaar te stellen voor het publiek.
Wetenschappelijk onderzoek, lokale geschiedenis, een familiestamboom maken, bouwdossiers raadplegen: het kan er allemaal.
ARCHIEF
Oud archief
Vanaf 1280 is het stedelijk archief grotendeels bewaard. Het oud archief bevat alle stedelijke documenten van 1280 tot 1795 zoals daar zijn: stadsrekeningen, charters, archieven van ambachten, ...
Modern archief
Het modern archief bevat alle documenten vanaf 1795. De meeste documenten zijn openbaar. Documenten met persoonlijke gegevens kunnen pas na 100 jaar worden geraadpleegd. Ook de archieven van de Brugse deelgemeenten zijn hier bewaard.
Genealogie
Het Stadsarchief is de geliefkoosde werkplek voor genealogen. De burgerlijke stand van Brugge en de deelgemeenten is volledig gedigitaliseerd. Men kan in het Stadsarchief terecht voor de akten van 1795 tot 100 jaar geleden. Ook de Brugse doop- trouw- en begraafboeken van voor 1795 zijn beschikbaar. Daarnaast kan de genealoog nog boedelbeschrijvingen en tal van andere bronnen raadplegen. Bezoek en registreer je zeker ook op: www.archiefbankbrugge.be
Lokale geschiedenis en huizenonderzoek
Nieuwsgierig naar de geschiedenis van je eigen stad of van het huis waar je woont? In het Stadsarchief vinden lokale onderzoekers een schat aan informatie.
www.kaartenhuisbrugge.be is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende disciplines rond kaarten en huizengeschiedenis.
Bouwplannen
In het Stadsarchief kan u de bouwdossiers van Brugge en de deelgemeenten raadplegen van de 19de eeuw tot in de jaren ‘90 van de vorige eeuw.
BRUGGE IN BEELD
Beeldbank Brugge
Het Stadsarchief beschikt over een unieke collectie foto’s en oude ansichtkaarten van Brugge.
Duizenden afbeeldingen zijn gedigitaliseerd. Deze kan men raadplegen op:
www.beeldbankbrugge.be.
BIBLIOTHEEK & LEESZAAL
Toegang leeszaal
Na het invullen van een inschrijvingsfiche en het register, is het Stadsarchief kosteloos voor iedereen toegankelijk.
Wat kan men bekijken/ raadplegen?
De bezoeker kan er tal van inventarissen op papier of op beeldscherm raadplegen, de wegwijzers naar het eigenlijke archief. Het is ook mogelijk om de gedigitaliseerde bestanden, originele documenten, oude kaarten en (bouw)plannen te bekijken. Deze documenten worden ter plaatse in de leeszaal geraadpleegd.
Dienstverlening
Onthaalmedewerkers en wetenschappelijk personeel staan klaar om u bij te staan in uw onderzoek.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid