Spurk Kermis Facebook pagina
In het weekblad ‘de Bilsenaar’ van 1896, kunnen we lezen dat er weer wat gebeurt in Spurk, het eerste weekend van augustus :
‘Groote Kermis van Spurk’.
Op zondag 2 augustus bij Herman Thijs, zullen er eenden en ganzen uitgekegeld worden om 3 uren namiddag. Bij Renier Pellaers zullen er vette konijnen uitgekegeld worden en prijsschieting met de karabijn om 5 uren. ‘s Maandags om 4 uren namiddag, volksspelen zoals mastklimmen, sirooplekken en prijsschieting met de karabijn om 5 uren.
Om 8 uren groot concert door de fanfaren van Rooy, met verlichting van het broek. Voor lekker bier en goede taarten zal er gezorgd worden.
Foto’s uit 1945 tonen ons dat er ook gekoerst werd in Spurk. Aan Café Smolders stonden er toen al kermisattrakties.Met de opkomst van de schutterijen in de jaren 50, werd er ook gestart met een feestprogramma in een ‘tent’. Die kermisdagen groeiden uit tot een ware volkstoeloop. Bij Smolders werd er vrolijk gekegeld tot in de vroege uren. Geld , soms zelfs veel geld veranderde van eigenaar tijdens de kegelavonden. Sommigen waren totaal blut, anderen konden pochen over het vele geld dat ze ‘gewonnen’ hadden.
De schutterij ‘St.-Jozef’, gesticht in 1957, profiteerde van de gekke kermissfeer, en de kermisdagen in hun feesttent waren een voltreffer.
In 1959 werd er zelfs een trommelkorps opgericht onder leiding van Jan Aerts.
Nadat de groep Aerts-Lambrechts, zich afscheurde van de schuttersgilde St.-Jozef, kregen we zelfs twee feesttenten in Spurk tijdens de kermisdagen.
In 1969 kwam er zelfs een derde schutterij bij : St.-Ambrosius. Ook zij zorgden voor een feesttent,
tegenover café Myra. Zo kwam het dat er enkele jaren drie tenten stonden in het kleine gehucht Spurk.
Dit werd van het goede teveel, en na 1973 bleef alleen de tent van Schuttersgilde St.-Jozef,
groep Aerts-Lambrechts- Jan Caubergh nog overeind.
De ziekenzorg van deze schuttersgilde startte in 1965 met een eerste ziekennamiddag op kermismaandag. Vaste waarden op dit feest waren de dansgroep ‘De Broeveskènder’. Ook vele lokale vedetten stalen de show op deze namiddagen. Denken we maar aan het zangduo Rudy en Gusta, Accordianiste Marie-José, het blinde zangeresje Adeline en de blinde zanger organist François.
Tot in de jaren 90 bleef dit evenement een ontmoetingsplaats voor bejaarden, zieken en gehandicapten van Bilzen en omgeving
Tijdens de kermisdagen in de jaren zeventig en tachtig was er elk jaar een wielerwedstrijd voor juniores of liefhebbers (Wielerclub Spurk 80). Zaterdagnamiddag werd er gestart met een tijdrit voor wielertoeristen (Wielertoeristen ‘Myra-Sport’).
Vanaf 18 uur kwam de fanfare van Bilzen de kermis openen met een straatconcert.
Tot in 2001 bleef de kegelbaan aan café Smolders een grote trekpleister. Maar in 2002 sloot het laatste café van Spurk zijn deuren nadat ook al enkele jaren eerder Café Myra gestopt was.
Einde van Spurkkermis ? ? ?
NEEN ! Enkele vrijwilligers willen, samen met Jos Roofthooft, die er zijn stevige schouders onder zet, en samen met alle inwoners van Spurk de kermis opnieuw doen opleven !
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid