Speelpleinwerking Don Bosco Oud-Heverlee
Alles wat we als jeugdorganisatie ondernemen, doen we vanuit een welbepaalde sociaal- pedagogische visie, een eigen kijk op de maatschappij en op de wereld om ons heen. Deze visie is in grote mate geïnspireerd door de figuur van Don Bosco en komt voor ons in essentie hierop neer. We menen dat alle kinderen en jongeren*, ongeacht (sociale) herkomst, nood hebben aan vier “ruimtes” waarin ze zich als integrale persoon kunnen ontwikkelen.
Een eigen plaats: Kinderen en jongeren hebben een plaats nodig waar ze zich thuis kunnen voelen, waar ze zichzelf kunnen zijn en ervaren dat ze als persoon naar waarde worden geschat.
Een leerplaats: Elk kind moet volgens ons de kans krijgen om, ook speels en ongedwongen, dingen te (kunnen) leren. Wij zien dit zeer breed. Het gaat voor ons dan ondermeer over leren spelen, leren omgaan met andere mensen, constructief samenwerken en zichzelf leren uitdrukken (zowel manueel als verbaal). Daarnaast hebben jongeren ook de ruimte nodig om dingen uit te proberen. Hoe sta je in een groep, hoe kan je je sociaal gedragen, hoe ga je om met die eerste verliefdheid, met vreugde, verdriet en verantwoordelijkheid. Mislukken hoort bij dit proces en nieuwe kansen geven hangt voor ons principieel samen met dit inzicht.
Een speelplaats: Kinderen en jongeren moeten zich bovenal kunnen amuseren. Ze verdienen de kans om zich helemaal te kunnen uitleven, iets wat voor veel kinderen, die opgroeien tussen de stenen van de stad, niet zo vanzelfsprekend is. Maar ook dit gaat verder. Men mag van kinderen en jongeren echter niet verwachten dat ze zichzelf hele dagen nuttig kunnen bezig houden. Alleen wanneer ze gestimuleerd worden in hun creativiteit, ontdekken ze het volledige spectrum van hun mogelijkheden.
Een zin-plaats: Het voorgaande achten we noodzakelijk, maar zeker niet voldoende. Het is volgens ons immers belangrijk dat kinderen en jongeren doorheen dit alles zin ervaren en ‘goesting’ krijgen in het leven. Ze moeten ervaren dat ze er mogen zijn en dat het leven soms hard, maar bovenal heel mooi is. Bovendien vinden we dat jongeren de kans moeten krijgen om af en toe stil te staan bij wat vanzelfsprekend lijkt. Dit gebeurt voor ons vanuit een open christelijke inspiratie, waarbij respect voor ieders mening uiterst belangrijk is.
Vanuit deze visie zien wij jeugdwerkers als mensen die samen met kinderen en jongeren op weg zijn. Door hen bij te staan en door hen toch de nodige verantwoordelijkheid en vrijheid te geven, dienen monitoren, hoofdmonitoren en pleinleiders blijk te geven van een assisterende begeleiderhouding.
Tot slot nog dit. Deze opvoedingsvisie vindt zoals gezegd zijn oorsprong in de figuur van de 19e eeuwse priester Giovanni Bosco en kent aldus een zeer sterke traditie. Toch blijkt ze tot op de dag van vandaag erg actueel. Ze leeft in vele organisaties en valt samen met vele huidige opvattingen over onderwijs, Elders Verworven Competenties, pedagogie en vrijwilligerswerk.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid