facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Pieterskerk (Turnhout)

Geschiedenis

De Sint-Pieterskerk is een rooms-katholiek gebedshuis, in de Kempense stad Turnhout, in het noorden van de Belgische provincie Antwerpen. Ze staat onder die naam bekend; niettemin is de officiële benaming Decanale kerk Sint-Pieter en Sint-Barbara.GeschiedenisDe eerste kerk stamt vermoedelijk uit de ontstaansperiode van de vrijheid Turnhout . Uit die tijd is alleen het onderste deel van de westelijke toren bewaard gebleven. Zowat tweehonderd jaar later, in 1398, stichtte hertogin Maria van Gelder een kapittel met 12 kanunniken. In de 15-de eeuw werd de toren verhoogd en tijdens de ambtstermijn van deken-magister G. Hebscap onderging de kerk zeer opmerkelijke veranderingen: er werd een nieuw priesterkoor met koorommegang en straalkapellen gebouwd, evenals een nieuwe kruisbeuk. Tijdens de 16-de eeuw werd aan de zuidelijke muur een zonnewijzer aangebracht. In 1644 werd er andermaal een aanpassing verwezenlijkt. Een relatief klein doorzichtig houten vieringtorentje met een peervormige spits -door timmerman Geerits Lieffmans opgetrokken- werd een opmerkelijke verschijning.Tot dusver lijken weinig gegevens bewaard gebleven of gekend, over de bouwmeesters die vóór 1700 actief waren. Doordat de kerk zeer oud is en in de loop der eeuwen meermaals het voorwerp uitmaakte van verbouwingen, is er geen stijleenheid in de strikte zin van het woord. Bij de aanpassingen werd telkens de op dat ogenblik gangbare stijl toegepast. Niettemin kan men stellen dat de bouwtrant overwegend Kempense gotiek is.

Adres: Turnhout
Stad: Turnhout



op zoek naar gerelateerd: Sint-Victor Turnhout, Heilig Graf Turnhout, Jubileumlaan 1 Turnhout, Sint-Jozef Turnhout, Grote Markt Turnhout, Misviering Sint pieterskerk Turnhout, Café Sint Pieter Turnhout, Opendeurdag Sint pieter Turnhout
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Toerisme & UiT Turnhout Toerisme & UiT Turnhout 89 meter Mooi gebouw, erg vriendelijk, leuke shop, heel behulpzaam personeel en een zeer volle...
Begijnhof Turnhout Begijnhof Turnhout 481 meter Mooi om er rond te wandelen. Zoals te verwachten, vredige rust.
Station Turnhout Station Turnhout 764 meter Het is de drugs stad bij uitstek voor België en de arrogantie druipt van het lijf van...
Historische Drukkerij Turnhout Historische Drukkerij Turnhout 1 km De Historische Drukkerij Turnhout toont wat de industriële revolutie voor het drukker...
Stadsparkstadion Stadsparkstadion 1 km Zeer mooi en proper park, zeker de stoomtreintjes zijn een aanrader
Charisma Ministries België Charisma Ministries België 2 km De plaats om God te ontmoeten...
Recensies
Prachtige kerkgebouw binnen is het heel mooi en indrukwekkend de kansel is een Prachtig kunstwerk maar ook al de graven in de kerkvloer zeker de moeite waard om deze kerk te bezoeken.
Zeer mooie kerk met ontzettend veel details. Heel speciaal is de uit eikenhout gesneden kansel. Ook de gebrandschilderde ramen zijn zeer gedetailleerd, en zelfs voorzien van een ‘ handleiding’ waarbij uitleg wordt gegeven van de schilderingen.
De kerk is gebouwd in baksteen, vroeger de enige verkrijgbare grondstof in de streek . Het oudste deel , het onderstuk van de toren , dateert uit de 13de-eeuw. Het interieur is zeker de moeite waard . De fraaie preekstoel werd gemaakt door de Turnhoutse beeldhouwer H. Peeters-Divoort en werd in 1862 in de kerk geplaatst . Het stelt de wonderbaarlijke visvangst voor. In de vloer zijn talrijke grafzerken uit de 18de-eeuw bewaard gebleven.
Het eerste wat mij opviel was de grote omvang van deze kerk en zijn ligging midden op de Grote Markt in een groene omkadering. Het oudste deel van de toren dateert van de 12de eeuw. Opvallend zijn de glasramen , preekstoel, de doopvont , zijaltaren ,de schilderijen, beelden ,de oude graafplaatsen en het hoogzaal waar de leden van de verschillende koren plaatsnemen. Een bezoek aan deze kerk is ten zeerste aanbevolen.
Mooie historische kerk in hartje Turnhout, aan de grote markt. Het is op loopafstand van parkeergarages. De preekstoel is mooi uitgesneden. Daar kan je uren naar kijken.
Schitterende preekstoel uit hout gebeiteld ! Verder ook mooi dat er bij de grote ramen een beschrijving bijstaat wat het voorstelt ! Echt de moeite waard
Verrassend mooi binnen!
Zeer mooie kerk ..hoge toren en zeer mooie religieuze symbolen.de kleurrijke ramen zijn door de kerkfabriek recent vernieuwd..conform de tijdsgeest zit de artistieke glaspartij langs binnen gemonteerd en is aan de buitenzijde een slagvast gepantserd glas geplaatst..veilig voor hooligans dus..de kerk van Vorselaar is even hoog als de bovenkerk van Herentals..mag wel want Vorselaar is een machtscentrum van de katholieke kerk met de grote school Kardinaal van Roeyinstituut en als vroegere woonplaats van de betreffende kardinaal..de mooie pastorie en het sprookjesachtige kasteel sluiten mooi aan bij de statige kerk..
De eerste kerk stamt vermoedelijk uit de ontstaansperiode van de vrijheid Turnhout 12-de eeuw. Uit die tijd is alleen het onderste deel van de westelijke toren bewaard gebleven. Zowat tweehonderd jaar later, in 1398, stichtte hertogin Maria van Gelder een kapittel met 12 kanunniken. In de 15-de eeuw werd de toren verhoogd en tijdens de ambtstermijn 1466 > 1485 van deken-magister G. Hebscap onderging de kerk zeer opmerkelijke veranderingen: er werd een nieuw priesterkoor met koorommegang en straalkapellen gebouwd, evenals een nieuwe kruisbeuk. Tijdens de 16-de eeuw werd aan de zuidelijke muur een zonnewijzer aangebracht. In 1644 werd er andermaal een aanpassing verwezenlijkt. Een relatief klein doorzichtig houten vieringtorentje met een peervormige spits -door timmerman Geerits Lieffmans uit Oosterhout opgetrokken- werd een opmerkelijke verschijning.
Zo maken ze ze niet meer! lekker getimmerd gebedstorentje in zebra-motief, mooie preekstoel er wordt wel niet meer gepreekt en leuke eucharistie-vibe. Wel oppassen! dichtbij op de markt is er een heidens café dat dezelfde naam draagt!! Ik was eens verstrooid en dacht dat ik alle parochianen miswijn zag drinken! Gelukkig wees de waard me de juiste weg naar de zondagsmis. Het is het gebouw MIDDEN op de markt !!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid