facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Lambertuskerk (Ekeren)

Geschiedenis

De Sint-Lambertuskerk is een kerkgebouw in Ekeren in de Belgische stad Antwerpen. De kerk staat op de markt. Op ongeveer 150 meter ten noordwesten van de kerk staat het Hagelkruis Ekeren.De kerk is gewijd aan Sint-Lambertus.GeschiedenisIn de 10e eeuw werd hier waarschijnlijk de eerste kerk gebouwd door graaf Ansfried.In 1251 werd de kerk voor het eerst vermeld. Ze was gebouwd op een uithoek van een bewoonde landtong.In 1492 werd ze getroffen door een brand.De kerk werd meermaals vergroot, waaronder in 1504-1506.In de periode 1623-1648 was ze als fort ingericht en eromheen een aarden wal aangelegd. Deze verdween in 1648.In de 1683 werd de kerk, op het metselwerk van de toren na, vrijwel volledig verwoest door een hevige brand. Een nieuw schip werd in 1696 gebouwd, waarvan het dak in 1697 gereed kwam. In 1687-1698 werd het transept gebouwd. In 1693 werden de toren en het koor verhoogd en kregen ze een plat dak.In 1910 werd het omheinde kerkhof rond de kerk geruimd en verplaatst naar de wijk Schriek. Daarbij bleven een aantal grafstenen en de grafkelder van de familie Plantin-Moretus bewaard.In 1911 kreeg de kerktoren een spits.

Adres: Markt 16, Ekeren
Stad: Ekeren
Route: Markt 16



op zoek naar gerelateerd: Ekeren Wikipedia, Federatie Ekeren, Wapenschild Ekeren
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
AIPC AIPC 900 meter Leuke gemeente, erg gastvrij.
Recensies
De eerste kerk die hier ooit gebouwd werd dateert reeds van de 10de eeuw. Naar de kerk in zijn huidige vorm is er een eerste verwijzing in het jaar 1251. Sedertdien is er heel wat gebeurd met deze kerk in omvang , uitbreiding en gebruik. De 17de eeuw was belangrijk omdat ze omgevormd werd tot een fort omsloten door een aarden wal. Kort daarna werd een groot gedeelte verwoest door brand en tegen het einde van die eeuw werd ze terug herbouwd. Deze parochiekerk staat bekend voor zijne historische verbondenheid met de gekende familie Moretus. In coronatijden is de toegang beperkt en bij een bezoek overviel mij de serene sfeer met de uitstraling van haar interieur en de zachte mooie kerkmuziek.
We waren er om mijn kleindochter te dopen mooie kerk .
Gewone grote kerk. Die gewoonlijk veel te leeg is.
Mooie pas gerenoveerde kerk in Berlaar centrum
Aangename, niet te grote kerk.
Werd tijd dat ik nog een in een kerk ging
Mooie concertlocatie
Gezellig pleintje
het is een kerk
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid