facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Janshospitaal

"Hoe ging het er vroeger aan toe in een hospitaal? In het Sint-Janshospitaal, een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa, kom je er alles over te weten. De vroegste sporen dateren van midden 12e eeuw. Het hospitaal is gevuld met een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten die je alles bijleren over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uitzagen."
Adres: Mariastraat 38, 8000 Brugge
Telefoonnummer: +3250448711
Stad: Brugge
Route: Mariastraat 38
Postcode: 8000



op zoek naar gerelateerd: Otobong Nkanga Brugge, Sint-Janshospitaal Brugge museumpas, Sint-Janshospitaal Brugge tentoonstelling, Oud Sint-Janshospitaal Brugge, Openingsuren Sint-Janshospitaal Brugge, Sint jans hospitaal, Memlingmuseum Brugge, Tentoonstelling Brugge
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Museum of Medieval Torture Instruments Museum of Medieval Torture Instruments 435 meter Klein maar interessant museum over oude folteringapparaten! De prijs is mooi tegenove...
Recensies
Sint janshospitaal was blijkbaar 1 van oudste hospitaals in de tijd dient nu als museum met deel tentoonstelling/stukken over haar eigen geschiedenis.was niet echt mijn ding maar heel mooi en zorgvuldig tentoonstelling en museum personeel was heel vriendelijk en professioneelBezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Bijzondere objecten, weinig inleiding betreft informatie. Had graag meer uitleg gehad waarvoor dingen dienden. Wel lekker oud en interessant om mee te pakken. Ik vond het bijzonder om te zien, zeker gezien het erg oud is allemaal. Wel is het aan te raden voor ouderen, voor jongeren is er minder te beleven als je interesse er niet ligt. Prijs tussen 10-12 euro p.p. Helaas was de lift voor invaliden niet in gebruik.
Wat een feest! De kleuren spatten van de indrukwekkende wandtapijten in het Sint-Janshospitaal in de Katelijnestraat. Otobong Nkanga zette een erg mooie, contemplatieve tentoonstelling op. Met veel rustpunten, een tentoonstelling waar je gerust verschillende keren kan langs passeren... Maar wat is het mooi! De hele benedenruimte is herschikt. En hoe! Ga dat zien.
Ondanks dat het museum het oude hospitaal museum was, hebben we daar niets van kunnen zien. Er was een expositie met schilderijen over de dood van Maria, wel mooi, maar daar kwamen we niet voor. Dit stond slecht niet aangegeven. Het enige wat er te zien was van het hospitaal was het prachtige dak, mooie gevel en de oude trap. Verder was de ruimte leeg, zelfs de vloer was gepimpt met parket. Erg jammer. Entree €12,00 per persoon.
Prachtig museum alwaar ik voltijds heb gewerkt van begin 1995 tot 2003. Ben trots dat alles nog in orde is.
Prachtige historische plek. Een plek waar gedurende meer dan 700 jaar onafgebroken een plek gevestigd is waar armen, zieken en reizigers terecht konden voor medische hulp en een bed. De audiotour neemt je goed mee in de geschiedenis van het hospitaal door de eeuwen heen. Het museum is niet groot, het bestaat uit 1 ruimte van ongeveer 40 bij 40 meter, een kerk/kapel en een lege zolder. In de ruimte zijn topstukken tentoongesteld die in de loop der eeuwen vervaardigd zijn in opdracht van de zusters, nonnen, chirurgijnen en medici. De audiotour beschrijft de schilderen en voorwerpen en schildert zo de geschiedenis. Naast het museum kun je ook nog de oude apotheek bezoeken. 4 sterren want een museum van een 700 jaar oud hospitaal zonder ziekenzaal, diorama's, medische verzameling is niet helemaal compleet.
Het memlingmuseum of het Sint- Janshospitaal behoort tot de alleroudste gezondheidsinstellingen van Europa . Reeds vanaf de 12de eeuw vonden Pelgrims hier een bed voor de nacht en werden behoeftigen hier verpleegd. Het oudst bewaarde document uit de rijke archieven draagt de datum 1188 en is bekrachtigd volgens het toenmalige hospitaalreglement. De Romaanse toren dateert uit de dertiende eeuw. Het Sint- Janshospitaal staat nu bekend als Memlingmuseum , dat in de kapel is ondergebracht. Memling was te Brugge werkzaam van 1465 tot aan zijn dood in 1494. In het hospitaal worden niet minder dan zes werken van de meester bewaard. Tot de allergrootste werken behoord het altaarstuk van Sint-Jan de Doper en Sint -Jan de Evangelist , vaak ook als mystiek huwelijk van de Heilige Katharina aangeduid. Het meesterwerk was bestemd voor het hoofdaltaar van de kerk. Het Sint-Ursulaschrijn uit 1489 is uit hout gesneden en heeft de vorm van een gotische kapel. De zijpanelen stellen de episoden uit het leven van de Heilige Ursula voor. Het is een meesterwerk van miniatuurschildering. Wanneer U een inkomsticket koopt voor het museum mag U tevens de oude apotheek uit 1643 bezoeken , die nog steeds in originele staat is.
Het hoogtepunt van ons weekend Brugge. Een plek met een rijke historie, mooi gebouw met daarnaast nog een oude apotheek en zulke mooie interessante voorwerpen om te bekijken en te bewonderen! Zwaar onder de indruk van dit alles......
Het was ontzettend leuk om zo'n oud hospitaal te zien met oude chirurgische instrumenten en vele kerkelijke kunstvoorwerpen. Helaas was een deel van de teksten bij voorwerpen niet te lezen omdat ze een 'tijdelijke' wand hadden geplaatst aan de kant waar deze voorwerpen lagen in de vitrine. Advies: stel korte inleidingsfilm samen om informatietekst op grote bladen te vervangen nam veel tijd in beslag of laat ze achterwege. Dezelfde tekst bleek namelijk bij de chirurgische instrumenten vermeld te staan!!! Wat ik top vond, was de zolder waar oude foto's hingen van de zusters die de zieken verzorgden. Deze gaven een uitstekend beeld van die tijd. Een stukje verderop was tevens de bijbehorende apotheek te bezoeken. Zéér de moeite waard.
Zeer interessant museum in het centrum van Brugge. Een van de oudste hospitalen in de Benelux, nog tot in 1978 in gebruik. Opstelling van de stukken is zeer goed, met voldoende ruimte ertussen, ook voor mensen in een rolstoel. Absolute topstukken zijn zes schilderen van Hans Memling, een van de bekendste Vlaamse Primitieven. Lift aan de ingang voor minder mobiele mensen. Alleen jammer dat er geen alkoven meer staan om de indruk van het ziekenhuis weer te geven.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid