facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Donatus Bovenbouw

Sint-Donatus Bovenbouw

Info

Van harte welkom op de Facebook Page van Sint-Donatus Bovenbouw Merchtem.

Geschiedenis

Directeur: Lieve Caluwaerts
Adjunct-directeur: Katleen Roggeman

Facebook Page Sint-Donatus Middenschool:
http://www.facebook.com/pages/Sint-Donatus-Middenschool/247117955410891?fref=ts
Smartschool: http://stdonamo.smartschool.be


Het geschiedenis:
Op 8 mei 1901 werd de Congregatie van de Broeders van Onze - Lieve-Vrouw van Lourdes - Oostakker de eigenaar van het pand op de markt, genaamd 'De Verbrande Stede'.
Het geven van onderwijs begon schuchter op 6 juli 1905 met een avond-tekenschool voor Merchtemse 'stielmannen'.

In 1908 bouwden de broeders een school op de markt, om de eerste graad gemeentelijk onderwijs te verstrekken met een contract voor 10 jaar. De school kreeg de naam Sint-Donatus genaamd naar het broederschap van Sint-Donatus, gesticht in 1828. Het leerlingenaantal schommelde toen tussen de 114 en 120 leerlingen, verdeeld over twee klassen.

Daar het woonhuis op de markt afgebroken was om plaats te maken voor een schoolgebouw, bouwde de congregatie een klooster in het Marktstraatje ter hoogte van de versmalling.

In 1919 startte de lagere school met 56 leerlingen opgesplitst in vier graadklassen. In 1926 startte Br. Oscar uit Lebbeke het lager middelbaar onderwijs met 6 leerlingen.

In 1950 was het aantal leerlingen zo gestegen dat de plaats meer dan krap was. De derde graad zat op de zolder met 72 leerlingen in één klas met Br. Clerus.
In het middelbaar waren er 97, wat één jaar later al 117 was. In dat jaar startten de broeders ook met een facultatieve dactylo- en stenocursus. De dactylolessen zijn blijven bestaan tot circa 1980 toen ze opgenomen werden in het programma.

De toestand bleek onhoudbaar. 1950 betekende een keerpunt in de geschiedenis van het instituut. Er waren drie alternatieven: ofwel doekte men de school op en verlieten de broeders Merchtem, ofwel zou men zich op een andere plaats vestigen ofwel moest er gebouwd worden. De broeders kozen - door omstandigheden - uiteindelijk voor de derde oplossing.

Men koos voor de verbouwing van de school aan de markt tot broedershuis. Het toenmalige broedershuis werd afgebroken en maakte plaats voor een school met 8 klassen.

De realisatie was een feit in 1953. Doordat het leerlingenaantal steeds maar groeide was men vlug aan nieuwe uitbreidingen toe. Acht klassen met 4 kleine lokaaltjes, de toegangshal inbegrepen, bleek vlug te krap voor het lager en het middelbaar onderwijs.

In 1961 ontstond er een nieuwe vleugel met 6 klassen en 2 lokalen boven de poortgang langs de Marktstraat. Tevens kwam er een verdieping bovenop het gebouw van 1952 met een refter en een gymnastiekzaal. Nu kon ook gedacht worden aan een volledige humaniora die van start ging op 1 september 1962 met een economische afdeling en een wetenschappelijke B. Hiervoor kwam Br. Ligorius (Richard Legrand) als directeur naar Merchtem.

Het was een bescheiden begin met 11 leerlingen in het 4de jaar wetenschappelijke B en 5 in de economische. Bij de volledige cyclus in 1965 bleek de school met 190 leerlingen middelbaar en zijn 364 leerlingen (12 klassen!) lager onderwijs te klein. In 1963 kwam er een derde afdeling: de wetenschappelijke A (wiskunde) bij, waarvoor Br. Piet Teck speciaal naar Merchtem kwam als wiskunde-leraar. Daar de school te klein was huurde het instituut het huis nr. 14 op de markt, gemeentelijke lokalen op de Reedijk en de oude katholieke school ('t Hoeksken) in de Mieregemstraat.

Dit kon maar voorlopig zijn zodat het uitwijken van een afdeling zich opdrong. De directeur van de middelbare afdeling stelde dat de lagere afdeling meer behoefte had aan speelruimte en verkoos daarom te blijven.
In september 1966 verhuist de lagere afdeling naar een spiksplinternieuw gebouwencomplex in de Maurits Sacréstraat.
De middelbare afdeling kon zich nu met 14 grote klassen ontplooien.

In 1969-1970 werd achteraan op de speelplaats een nieuwe refter met toiletten gebouwd. Op dat ogenblik telde de middelbare afdeling 264 leerlingen, een aantal dat vrij vlug uitgroeide tot 300.
Vanaf 1 september 1977 begon Merchtem met progressief gemengd onderwijs wat meteen 27 meisjes voor het eerste jaar aansprak.

Van hogerhand drong grootschaligheid in het onderwijs zich op. De handelsschool Immaculata in de Dendermondestraat fusioneerde met het Sint-Donatusinstituut waardoor een ganse reorganisatie tot stand kwam. Tevens besloot de regio te starten met het V(ernieuwd) S(ecundair) O(nderwijs).

Br. Legrand ging welverdiend met rust en de middelbare afdeling splitste zich vanaf september 1993 in een middenschool (1ste en 2de jaar) in de Dendermondestraat, waar een nieuwe vleugel werd bijgebouwd, en een bovenbouw (3de tot 6de jaar) in het Marktstraatje. Patrick Van Campenhout werd directeur van de middenschool terwijl de inrichtende macht Rudolf Goossens als directeur van de bovenbouw benoemde.

Het derde jaar verhuisde bij gebrek aan plaats naar de Dendermondestraat om in september 1994 naar de markt terug te keren, na de aankoop van het broederhuis in april 1994.

De speelplaats werd uitgebreid met een deel van de tuin van de buren.

Op 31 augustus 1998 verliet Rudolf Goossens de school en hij werd op 1 september 1998 opgevolgd door Rik Vanherreweghe, germanist van opleiding.

Op 2 april 1999 ontertekende de inrichtende macht een verkoopscompromis voor het gebouw dat aan onze speelplaats grenst. Daarmee opteerde ze voor een koerswijziging wat uitbreiding betreft. In plaats van de geplande nieuwbouw op de plaats van het broedershuis, werd dit pand aangekocht en zal het gerenoveerd worden. Dit pand is veel groter dan de geplande nieuwbouw en biedt een tweede, veilige uitweg naar de markt.
Het leerlingenaantal blijft groeien en tijdens het schooljaar 2000-2001 telde de Middenschool 330 en de Bovenbouw 422 leerlingen.

Tijdens het schooljaar 2004-2005 volgen 419 leerlingen de lessen in de Middenschool. De Bovenbouw telt dan 495 leerlingen. In beide scholen is de bovengrens qua leerlingenaantal bereikt, een verdere kwantitatieve groei zou de veiligheid van de leerlingen in gevaar brengen, daarom is in beide scholen een bovengrens aan het aantal inschrijvingen ingevoerd.

Sinds 31 augustus 2005 verliet Rik Van Herreweghe de school en hij werd op 1 september 2005 opgevolgd door Lieve Caluwaerts, voorheen lerares wiskunde-wetenschappen op de school.

Op 5 november 2007 ging het langverwachte bouwproject van start. Het omvatte twee fasen: een nieuwbouwfase en een verbouwfase. In september 2008 werd het nieuwbouwgedeelte in gebruik genomen. Een jaar later konden de ondertussen 620 leerlingen ook in het verbouwgedeelte terecht voor een openleercentrum, een nieuw labo, een nieuwe refter enz.

Door het toegenomen leerlingenaantal is er sinds 1 september 2009 ook een adjunct-directeur, Katleen Roggeman.

Adres: Marktstraat 1, 1785 Merchtem
Telefoonnummer: 052 37 39 67
Stad: Merchtem
Route: Marktstraat 1
Postcode: 1785



op zoek naar gerelateerd: directrice sint-donatus merchtem, Sint donatus bovenbouw adres, Inschrijvingen Sint Donatus merchtem, Lieve Caluwaerts, Sint-Donatus Facebook, Sint Donatus Smartschool, Sint donatus Merchtem avondschool, Merchtem school
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Vrije kleuterschool Ter Dreef Vrije kleuterschool Ter Dreef 389 meter Geweldig wat men hier allemaal doet voor de kleinste kindjes ! Hoed af voor alle med...
Gemeentelijke Technische Tuinbouwschool Gemeentelijke Technische Tuinbouwschool 3 km Leren het meeste op stage, weinig materiaal om te kunnen oefenen of mogen gebruiken. ...
Recensies
Vond ik steeds oke ! Wellicht ook omdat ik er zelf vele jaren schoolliep. Dat is inmiddels lang geleden. Te lang om nog een eigen oordeel te kunnen geven over de werking vandaag. Maar sowieso hoor ik enkel goede beoordelingen, dus....
Bravo aan de organisatie
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid