facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Dimpnakerk

Geschiedenis

De Sint-Dimpnakerk is een gotische kerk te Geel. Ze wordt qua bouwstijl tot de Demergotiek gerekend. Het is een kruisbasiliek met vieringtoren en zware hoofdtoren.De kerk is gewijd aan de Heilige Dimpna, die volgens de legende hier in 600 onthoofd en begraven moet zijn: als men schreef 30 may ses hondert jaer - s. Dymphna hier onthalst is van haer eygen vaer. Het was een bedevaartskerk, waarbij vooral genezing gezocht werd voor psychiatrische patiënten. Mogelijk lag hier de oorspronkelijke kern van Geel, maar deze verplaatste zich allengs naar de huidige Markt, waar zich de Sint-Amandskerk bevindt, die als de oudste parochiekerk van Geel fungeert.Aan de huidige kerk begon men te bouwen in 1349. Ze werd opgetrokken in witte zandsteen. In 1489 werd ze geteisterd door brand, waarna er herbouw en uitbreiding plaatsvond. Dit betreft met name de massieve toren, versierd met speklagen van witte zandsteen en bruine ijzerzandsteen. De bouw duurde tot 1585, maar de toren is nimmer voltooid.In 1532 stichtte Jan III van Merode, heer van Geel, een college van 10 vicarissen om de kerk te bedienen en Missen op te dragen voor de bedevaartgangers. Dit werd in 1562 verheven tot een kapittel. In 1566 woedde de beeldenstorm, waarbij de beelden die het portaal sierden werden vernield. Tijdens de beloken tijd (eind 18e eeuw) werd de Sint-Dimpnakerk geconfisqueerd en openbaar verkocht, maar in 1801 kregen de katholieken de kerk weer terug. Pas in 1874 kreeg de Sint-Dimpnakerk de functie van parochiekerk en werd daarmee de tweede parochiekerk van Geel-Centrum.

Adres: Geel
Stad: Geel



op zoek naar gerelateerd: sint dimpnakerk geel openingsuren, sint amandskerk geel, st dimpnakerk te geel, sint dimpnaplein geel
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Leunenstadion Leunenstadion 3 km Er lag nog sneeuw maar ik kon lopen op de paden.
Recensies
Mooie kerk met prachtige retabels. Het retabel in het koor kan je niet van dichtbij bewonderen. De glasramen zijn ook de moeite waard. We bezochten de kerk tijdens de tentoonstelling rond sint-Dympna. We hebben ervan genoten. De enige tegenvaller was de audiogids. Op een infantiel niveau en veelal in afgrijselijk dialect. Kande Phoebus Foundation geen twee gidsen voorzien? Eén voor wie gewoon toelichting en achtergrond wenst en één voor wie houdt van de commentaar die nu voorzien is?
In het kader van de "zot van Dimpna" tentoonstelling langs geweest. Super enthousiaste begeleiders ontmoet met als toetje een gratis rondleiding op het dak van de kerk en de kosters kamer. Zeer zeer de moeite.
De kerk is gewijd aan aan de heilige Dimpna die hier volgens de legende in het jaar 600 onthoofd en begraven moet zijn . Ze werd vermoord door haar waanzinnige vader wat waarschijnlijk de aanleiding gaf dat ze later werd aanroepen in geval van krankzinnigheid . Achter het altaar staat een reliekenkist met bewaarde beenderresten . Ze zouden tot St - Dimpna behoord hebben . In 1532 stichtte Prins Jan III van Merode , Heer van Geel , een college van 10 vicarissen om de kerk te bedienen en missen op te dragen voor de bedevaartgangers wat de kerk ondertussen geworden was . Zijn praalgraf waar hij in begraven ligt samen met Anna Van Gistel is uit 1554 en een waar renaissance-kunstwerk met liggende beelden van albast. Men vindt er ook nog een " besloten hofje " terug in de kerk ,iets wat je niet al te veel meer ziet . De kerk zelf is een kruisbasiliek met een vieringtoren en een zware hoofdtoren . Ze is iedere dag open tussen 14u en 17u.
Prachtige tentoonstelling en dat voor € 1,00 per persoon. Tentoo stelling verlengd tot 02 oktober 2022.
Bijzonder mooie kerk met rentabel, praalgraf en prachtige bloemstukken.
Een mooie kerk met een heel leuke tentoonstelling over het leven van de heilige Dimpna. Zij was de aanzet van de hulp aan mensen met een geestesziekte. Een heel speciale manier met beeld en film en audio. Had ik nog nooit gezien zo.
Meestal ga ik niet naar schilderijen kijken, maar deze interactieve tentoonstelling is zeker de moeite waard. Inkom €1,00
"Zot van Dimpna" is een leuke en mooie voorstelling van het Dimpna altaarstuk, gekoppeld aan de unieke "gezinsverpleging" in Geel.
Zeer mooie kerk met zijn unieke traditie en momenteel een prachtige rondleiding
Zot van Dimpna.... fantastische, actuele tentoonstelling die iedereen moet gezien hebben.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid