facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Ruiterstandbeeld van Koning Leopold II

Geschiedenis

Het Ruiterstandbeeld van Koning Leopold II in de Belgische stad Oostende dateert uit 1931 en staat op de Zeedijk ter hoogte van de Drie Gapers (dit is de drievoudige overbrugging van de Koninginnelaan die het domein van de Koninklijke Villa verbindt met het dak van de Koninklijke Gaanderijen). De inhuldiging was op 19 juli 1931.VoorgeschiedenisDe vroegste plannen om koning Leopold II, als weldoener van Oostende en van Belgisch-Congo te Oostende met een monument te eren, dateren van kort na zijn overlijden in 1909. Toen hij nog leefde stond al zijn portretbuste in een naar hem genoemd salon in het Kursaal. Dit beeldhouwwerk, door Thomas Vinçotte, bevindt zich nu in het parkje van het Prinses Clementinaplein.Het zou pas na de Eerste Wereldoorlog zijn dat het stadsbestuur van de plannen voor een standbeeld werk ging maken. Het was de toen in mondaine kringen gegeerde beeldhouwer Alfred Courtens die de opdracht toegewezen kreeg, samen met de architect Antoine Courtens (1899-1969). Wellicht hoopte het Stadsbestuur – als verborgen agenda - het vorstenhuis daarmee terug te winnen als zomerresidenten. Want na de dood van Leopold II was de status van Oostende als koninklijke zomerresidentie snel afgebrokkeld. Dit laatste was in alle geval een ijdele hoop.De middelste van de drie doorgangen van de "Drie Gapers" werd aan de zeezijde toegemaakt en daartegen kwam dan het monument.Het monument heeft een belangrijk architecturaal gedeelte dat grosso modo bestaat uit een volumineuze opgaande zuil, met links en rechts twee horizontale basementen. Aldus bekwam men de vorm van een soort dubbel-L-monogram (twee van elkaar afgewende L's), het monogram dat Leopold II vaak gebruikte.

Adres: Oostende, West-Vlaanderen, Belgium
Stad: Oostende



op zoek naar gerelateerd: Leopold 2 rijkdom, Leopold 2 doodsoorzaak, Bouwwerken Leopold 2, Koloniale standbeelden België, Koninklijke Gaanderijen Oostende, Galerijen Oostende, Nazaten Leopold 2, Leopold 2 1865
Recensies
Ostende prachtig breed strand heerlijke visrestaurantjes. Verrassend Tibetaans restaurant . Leuke strand activiteiten.
Oostende is een leuke badplaats met een leuke boulevard waar van alles te doen en te zien is
Mooie plaats aan de Belgische kust. Maandagavond in Juli en Augustus schitterend vuurwerk te zien!
Knap kunstwerk. Zeker een aanrader om een paar minuten bij stil te staan als het weer het toelaat. Het is redelijk controversieel gezien hier een aan serieuze roofbouw schuldige koning wordt verheerlijkt. Net goed is dan ook de aanpassing door een onbekende die een hand afzaagde van een van de figuren die in verrukking opkijkt naar de ruiter. Beeld om bij stil te staan, niet in verrukking maar met afschuw.
Maakt deel uit van de Koninklijke Gaanderijen, die een grondig onderhoud nodig hebben. De herstellingen blijven echter uit, en dit is een bijzonder spijtig geval.
Groots opgevat #standbeeld, kom je sowieso langs op je wandeling en is zeker #mooi. Altijd wel de periode en context in het hoofd houden bij koning Leopold II.
Schandalig dat dit standbeeld hier nog staat. Het “duidingsbordje” laat ook te wensen over. Er wordt helemaal geen info gegeven over de gruweldaden die onze koning op zijn geweten had.
Mijn geboortestad. Oostende. Op de zeedijk zwembad, gaanderijen ooit mijn werkplaats geweest, waar de ouderen kwamen kaarten en koffie drinken. Over de ruiter, dit is Albert I.
Geweldig monument voor deze grote koning. Ik vind het leuk om het steeds weer te zien en ik ben blij dat het op deze plek is ...
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid