De oudste Truiense Toneelvereniging
Op nationaal vlak ontstond in 1920, uit een fusie van het Fronttoneel en het toneel van het Verbond der Vlaamse Oudstrijders, het Vlaamse Volkstoneel, dat er naar streefde om de kwaliteit van het toneel te verbeteren.
Ook in Sint-Truiden waren idealisten bezig om het toneel op een hoger peil te brengen. Eén van hen was Pol Stas (° 1907). Reeds in zijn prille jeugd was hij bezig met poppentheater in het atelier van zijn vader en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij later, als jongvolwassene, bij het patronaatstoneel aantrad.
In 1929, na zijn studies, stichtte hij de groep Katholiek Vlaams Toneel. Deze jonge groep sloeg dadelijk een vooruitstrevende en vernieuwende richting in en de eerste successen bleven dan ook niet uit: in 1930 een 2 de prijs in de provinciale wedstrijd en in 1934 opnieuw een 2 de prijs, ditmaal in een toneelwedstrijd van het Davidsfonds.
1934 was een echt revolutionair jaar! De groep zette de stap naar gemengd toneel. De kerkelijke autoriteiten konden hier allerminst om lachen en 4 meisjes, die tot de groep waren toegetreden, werden , van op de preekstoel, openbaar ?gebrandmerkt?.
Einde jaren '40 werd de groep gerangschikt in de 2 de categorie van het Limburgs Toneelverbond en kende ze een forse publieksgroei.
Op het einde van de jaren '50 kende het gezelschap, net als andere culturele organisaties, een moeilijke periode door het succes van de opkomende TV. Maar de groep volhardde en bouwde verder aan een modern repertoire dat het publiek massaal terug lokte naar het theater.
Het grote euvel in die periode was het ontbreken van een eigen theaterzaal; steeds moest er in andere locaties opgetreden worden en zelfs het Psychiatrisch Centrum in Ziekeren moest aan de groep onderdak verlenen.
Ook werd in die periode de stap gezet naar gastregisseurs die het peil van de groep zeker naar omhoog brachten.
Na vele omzwervingen langs talloze zalen, kwam de groep in 1970 eindelijk aan in de thuishaven: het stedelijk Cultureel Centrum. Deze prachtige locatie zorgde , samen met kwalitatief hoogstaande voorstellingen, voor een stijging van de abonnees van 600 naar 1500!
In de jaren '80 dan traden nieuwe regisseurs aan die voor het gezelschap andere perspectieven openden.
In 1992 overleed stichter-voorzitter Pol Stas en werd opgevolgd door Renaat Everaerts. Na opnieuw heel wat eervolle prijzen, volgde in 1995 de kers op de taart: Beste groep van Limburg en laureaat van het Koninklijk Landjuweel met de productie: Eurydice, van Jean Anouilh. In een regie van huisregisseur Paul De Rideaux.
Tijdens het seizoen 1996-1997 tenslotte bevestigde het gezelschap zijn kwaliteiten in de categorie "uitmuntendheid" van de provinciale toneelwedstrijd, een categorie waar het tot en met vandaag niet weg te slaan is.
Bron: Groep Pol Stas 70
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid