facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Ieper

Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Ieper

Info

De parochies van Ieper, samen in Pastorale Eenheid

Geschiedenis

Op 20 september 2015 werd in Ieper de Pastorale Eenheid opgericht. Onze bisschop, Mgr. De Kesel, vraagt om elke Pastorale Eenheid ook een naam te geven van een heilige. Na veel brainstormen en overleg kwamen we tot de naam ‘Onze Lieve Vrouw van Vrede’.

Waarom Onze Lieve Vrouw ?
Onze federatie heette tot nu toe ‘Zalige Margareta van Ieper’. Zij was een bijzondere en begenadigde heilige uit onze eigen contreien, maar helaas nauwelijks gekend door de meeste mensen. We zochten voor onze Pastorale Eenheid een heilige die beter gekend is, bij voorkeur ook een vrouw. Na een lang denkproces kwamen we uit bij… Maria! Een boeiende en inspirerende Bijbelse figuur, die in feite ook de patrones is van Ieper (Onze Lieve Vrouw van Tuine). Ze is bovendien ook de patrones van drie parochies van onze eenheid (Onze Lieve Vrouw Middelares, Hollebeke en Voormezele) en wordt in alle parochiekerken vereerd (Sint-Maarten: O.L.V. van Tuine, Sint-Pieter: O.L.V. van Smarten, Sint-Jacob: O.L.V. van de Rozenkrans, Sint-Jan & Zillebeke: O.L.V. van Altijddurende Bijstand, Vlamertinge & Dikkebus: O.L.V. van Lourdes, O.L.V. Middelares, Hollebeke & Voormezele: patrones van de parochie). Dat Maria een zeer geliefde heilige is in onze streek, getuigen ook de talrijke Mariakapelletjes in onze stad en onze dorpen. Maria staat dicht bij de mensen, ook bij randkerkelijken, en zo zorgt onze nieuwe naam voor een lage drempel. Maria is ook ooit de naam geweest van de secundaire scholengemeenschap en het hospitaal in Ieper, vóór hun naamsverandering… Allemaal goede redenen om Maria te kiezen als patrones van onze Pastorale Eenheid in Ieper.

Waarom Onze Lieve Vrouw van Vrede ?
Liefde gaf haar 1000 namen… De titel van Vrede verwijst uiteraard naar Ieper, die sinds het bezoek van de H. Paus Johannes-Paulus II in 1985 de titel ‘Vredesstad‘ kreeg. Vrede –Sjaloom – is daarenboven een centraal kenmerk van het Rijk Gods en we willen met onze Ieperse Pastorale Eenheid die vrede mee helpen uitdragen (Zalig de vredestichters…) En het moet gezegd zijn: de naam klinkt ook heel mooi en vlot.

Nieuw logo
Een nieuwe naam vraagt ook om een nieuw logo. Het is bedacht en gemaakt door Roos Decrock. Op dit mooie logo herkennen we Maria en de vredesduif, met de mensen –het volk van God- samen op weg naar het huis van de Heer. We zien een veelheid aan mensen en kerkgebouwen: het symboliseert de diversiteit van mensen en plaatsen. Het verwijst naar eenheid in verscheidenheid: we vormen samen ‘Kerk’. Bovenaan zien we een asymmetrisch gestileerd kruis –symbool voor ons geloof. We herkennen ook de letter V van Vrede in het logo. En dit alles wordt omhelst en beschermd door Maria.

Adres: Janseniusstraat 7, 8900 Ieper
Telefoonnummer: 057200596
Stad: Ypres
Route: Janseniusstraat 7
Postcode: 8900



op zoek naar gerelateerd: Kerk Ieper België, Kerk in Ieper Facebook, Viering ieper, Pastorale eenheid Wingene Facebook, Kathedraal Ieper, Eerste communie Ieper, Vormsel Ieper 2022, Communie 2022 Ieper
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid