facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Onze-Lieve-Vrouwekerk (Aarschot)

Geschiedenis

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot is een kerkgebouw opgetrokken in bruine ijzerzandsteen. De kerk is een uitstekend voorbeeld van Demergotiek, een regionale variant van de Brabantse hoog-gotiek.Het bouwwerk omvat een westertoren met renaissancespits (84 of 85 m hoog), geflankeerd door twee kapellen, een driebeukig schip (begin 15e eeuw), een transept en een koor met twee zijkoren (14e eeuw). In het onderste deel van de toren zijn afwisselend kalk- en zandsteenlagen aangebracht (speklagen).Het koor gaat schuil achter een doksaal in flamboyante stijl. Op het doksaal zijn taferelen uit het lijden van Christus en de verrijzenis afgebeeld. Boven het doksaal is een 15e-eeuws triomfkruis aangebracht. De preekstoel en de biechtstoelen zijn in Vlaamse barokstijl vervaardigd en dateren uit de 17e eeuw.

Adres: Aarschot
Stad: Aarschot



op zoek naar gerelateerd: Olv kerk Aarschot openingsuren, Graaf van Aarschot
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Halloween Town Halloween Town 1 km Mooi park om tot rust te komen
Recensies
Prachtige kerk gelegen in een zeer mooie omgeving. De zeer mooie toren is duidelijk aanwezig vanuit alle delen van Aarschot en omgeving. Architectonisch een pareltje. De binnenzijde en de aanwezige kunstvoorwerpen zijn zeer goed onderhouden en prachtig om te zien.
Aarschot heeft sinds 11 november 2018 zijn Vredesbeiaard, symbolisch 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aan het project werd 11 jaar gewerkt met vallen en opstaan. Marc Van Eyck is onze laatste adviseur-beiaardier en hij is samen met het Beiaardcomité de drijvende kracht en de ontwerper van deze beiaard met 51 klokken met Packard-profiel. In maart 2019 wordt de beiaard afgewerkt met een definitief klavier van Koninklijke Eijsbouts uit Asten, Nederland. De automaat van Clock-O-Matic wordt dan gekoppeld en MIDI-files worden geüpload, zodat de beiaard vanaf dan zowel manueel als automatisch kan worden bespeeld.
Mooie kerk in aarschot .mijn lievelingstad.goed veu trouwfeesten en begrafenissen.ook de pastoor valt reuze mee .grjomme
Prachtige kerk reeds van ver te zien en omgeven door het Vredegerecht , het stadspark , de markt , een mooie grasplein , het Begijnhof en de kronkelende oever van de Demer. De kerk dateert van de 14de eeuw. In augustus 1914 werd ze geplunderd ,alle schilderijen gestolen en de glasramen vernietigd. Ook heeft ze bezetter herhaaldelijk getracht brand te stichten. Vanaf toen kreeg ze diverse nieuwe functies zoals paardenstal , kazerne en gevangenis van waaruit de deportatie georganiseerd werd. Sedert 1938 geniet de kerk het statuut van beschermd monument. Er is een waardevolle schatkamer die bezocht kan worden op afspraak. De kerk is elke morgen open voor het publiek en er is een wekelijkse dienst op zondagmorgen.
Een gezonde geest in een ... gezond lichaam ... de olv kerk Aarschot.
Een prachtige grote en mooie kerk. Vrij sober vanbinnen maar toch prachtig en machtig. Ze bezit ook een beiaard. Je kan naar boven en zelfs de klokken gaan bewonderen. Maar dit is niet altijd mogelijk, dus best eerst even controleren wanneer dit mogelijk is.
Heel mooie kerk, verfijnd beeldhouwwerk. En een van de weinige kerken met een suisse
Kerk in centrum Aarschot. Ondanks het astronomisch hoog budget dat men investeerde, hoor je de klokken amper, ook al sta je vlak onder de kerktoren.
Mooie kerk. Vooral als de zon erop schijnt, dan komt de mooie steen extra naar voren. Enkel jammer dat de kerk binnen weinig toegankelijk is.
Zeer mooie Hagelandse kerk, zeker de moeite om eens te bezichtigen.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid