Multi Functioneel Centrum (MFC) Terbank
www.mpcterbank.be
Het MPC Terbank vertrekt vanuit de zorgvraag van de ouders en /of de verwijzende instantie.
Op basis van hun verwachtingen gaan wij na in welke leefgroep het kind zich op de best mogelijke manier kan ontwikkelen.
Volgende vragen zijn hierbij richtinggevend:
Waaraan moet het leefklimaat in de leefgroep beantwoorden om een maximum aan ontplooiingskansen te bieden?
Hoe kunnen we via een individuele benadering het kind brengen tot een zo groot mogelijke zelfstandigheid en bijdragen tot de uitbouw van zijn/haar persoonlijkheid?
Welke zijn specifieke (ortho)pedagogische middelen of therapieën om de ontwikkeling van het kind te bevorderen (Teachprogramma's, individuele kaartsystemen, prenten voor totale communicatie, ... )?
Hoe kunnen we het gezin, de school en de leefgroep zo goed mogelijk op elkaar afstemmen?
De meeste leefgroepen wonen in een 'huis in de straat'. Dat biedt de mogelijkheid een zo 'normaal' mogelijk leven uit te bouwen: winkelen in de supermarkt op de hoek , spelen op het pleintje in de buurt,... Voor velen betekent dat ook dat zij bijna aan de voordeur de schoolbus kunnen nemen. Per leefgroep staan een viertal opvoeders in voor de deskundige begeleiding. Zij worden ondersteund door een maatschappelijk werker, een opvoeder-groepschef, een orthopedagoog en door een huishoudster voor de materiële hulp. Om alles vlot te laten verlopen is er in elke leefgroep wekelijks een multidisciplinair overleg. Dit team beslist zelfstandig over alle huishoudelijke aangelegenheden van de leefgroep, over de besteding van het budget, over de 'individuele handelingsplannen', over de leefregels, het leefklimaat, enz.
Elke leefgroep heeft een eigen sfeer en karakter. Toch bestaan er voor alle groepen duidelijke afspraken die vertaald worden in concrete leefregels. Om een veilig leefklimaat te creëren is immers een gestructureerde omgeving nodig.
De begeleiding naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid, houdt méér in dan het begeleiden op het vlak van zelfredzaamheid en sociaal aangepast gedrag. Door hun handicap hebben velen bijkomende emotionele problemen. Daarom werken wij ook doordacht aan een emotionele ondersteuning.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid