facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor MDD (museum Dhondt-Dhaenens)

MDD (museum Dhondt-Dhaenens)

Info

museum & hedendaags kunstencentrum

Geschiedenis

Het museum Dhondt-Dhaenens is een private stichting erkend door de Vlaamse Overheid.
Als museum ontsluit ze belangrijke moderne en hedendaagse privéverzamelingen met een maatschappelijke relevantie.
Als hedendaags kunstencentrum wil ze een actieve rol spelen in het internationale kunstgebeuren.

Het museum Dhondt-Dhaenens, vlak bij de dorpskern van Deurle en aan de Leie gelegen, werd opgericht door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Zij gaven in 1967 de opdracht aan architect Erik Van Biervliet om een modernistisch gebouw te realiseren in de nabijheid van hun eigen woning. Het museum moest hun eigen collectie herbergen en tegelijk een plaats zijn waar diverse culturele en artistieke activiteiten mogelijk waren.

Bij de eerste steenlegging van het Museum Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens op 19 september 1967, werd een loden buis ingemetseld met daarin de statuten van het nieuw te bouwen museum. In die statuten werd bepaald dat het museum tot doel had om de verzameling kunstwerken, voortkomend uit de collectie van de heer en mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens te herbergen en voor het publiek toegankelijk te maken. Het gebouw en de bijhorende gronden konden tevens dienen voor het inrichten van allerhande manifestaties die de algemene cultuur en het welzijn in Vlaanderen zouden bevorderen. De wil van het echtpaar bestond erin om via die culturele weg het Vlaamse volk te ontvoogden. Jules Dhondt was al lang één van de trouwste mecenassen van de Vlaamse Beweging zonder zich ooit expliciet politiek te profileren. Zo was hij één van de stichters van de Handelsbank, de eerste Vlaamse bank. Ook financierde hij begin jaren zestig het eerste Festival van Vlaanderen in Brussel, wat toen als een provocerend statement van de Vlamingen in Brussel werd ervaren. Met de werking van het museum hoopte Jules Dhondt het Vlaamse volk cultureel te verheffen. Om te zetelen in de Raad van Beheer nodigde Jules Dhondt geëngageerde mensen van diverse politieke strekkingen uit, die allen voorvechters waren van de Vlaamse zaak. De inspanningen voor een cultureel en economisch onafhankelijk Vlaanderen moeten gezien worden in een juist tijdskader. Het gaat om een streven naar vrijheid en een erkenning van de Vlaamse taal en het Vlaamse erfgoed. Het echtpaar zag het museum als cultuurgenerator voor de streek. Terwijl de Vereniging van het MHK in Gent en het ICC in Antwerpen zich al in die tijd toespitsten op de internationale actuele kunst, wou het museum Dhondt-Dhaenens een platform bieden aan lokale of Vlaamse kunstenaars.

Op 30 november 1968 had de plechtige opening van het museum plaats. Walter Van Beselaere, toenmalig conservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, gaf in een toespraak de volgende raad aan het talrijk opgekomen publiek voor de opening: "Kom terug naar dit Museum, alleen, overdag en het liefst bij zonneweer, want pas dan zult u elk schilderij in u kunnen opnemen, tot leven gewekt door de zegen van het onvervangbare daglicht, opgenomen in een blanke omgeving en in een levend contact met het heerlijke Leielandschap dat U, van uit de zaal, dank zij de verticale spleetramen, bestendig aanwezig ziet en kunt bewonderen, tot de overkoepelende hemel toe, die als een zegen hoog boven de heerlijke daad van deze schenking blijft gespannen."

Het museum Dhondt-Dhaenens bezit een bijzondere collectie kunstwerken van Vlaamse kunstenaars. Deze werken werden vanaf het einde van de jaren 1920 verzameld door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Zij besloten hun verzameling open te stellen voor het publiek met de stichting van een nieuw museum in 1967. Het modernistische gebouw van architect Erik Van Biervliet moest tegelijk een plaats zijn waar diverse culturele en artistieke activiteiten mogelijk werden.

De basiscollectie omvat kunstwerken van onder andere James Ensor, Gust. en Leon De Smet, Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Servaes, Frits Van den Berghe en Gustave van de Woestyne. Inmiddels zijn daar ook een groot aantal hedendaagse kunstenaars aan toegevoegd zoals David Tremlett, Marthe Wéry, Marcel Maeyer, Joëlle Tuerlinckx, Koen Theys en Raoul De Keyser.

Werken uit de vaste collectie zijn, wegens de tijdelijke tentoonstellingen, niet permanent te bezichtigen in het museum Dhondt-Dhaenens. Raadpleeg de website of contacteer het museum voor meer info over de tijdelijke collectiepresentaties.

Adres: Museumlaan 14, 9831 Deurle
Telefoonnummer: +3292825123
Stad: Deurle
Route: Museumlaan 14
Postcode: 9831



op zoek naar gerelateerd: Roger Raveel Museum, Museum Deinze en de Leiestreek openingsuren, Museum Latemse schilders, museum dhondt-dhaenens raad van bestuur, Museum Gevaert-Minne, Museum Gust De Smet, Mudel, Musea Sint-Martens-Latem
Recensies
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
<span data-expanded-section="" tabindex="-1
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid