facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Logia VZW

Logia VZW

Geschiedenis

Over Logia

Uitgangspunt is de meerwaarde van de christelijke inspiratie voor het maatschappelijke debat. Het christelijk gedachtegoed kan een interessant licht werpen op ontwikkelingen in cultuur, sport, economie, mensenrechten, arbeid … Die visie wil Logia aan bod laten komen. Het forum hiervoor zijn de algemene media: print, audiovisueel en digitaal. Logia wil een service bieden aan media die op zoek zijn naar christelijk geïnspireerde opinies en testimonials.

Waarom dit initiatief?

Logia is een initiatief van het Katholiek Impuls- en Mediafonds vzw (KIM) en werd opgericht vanuit een reële nood. Dat blijkt uit het onderzoek dat WHY5 Research, het onderzoeksbureau van Jan Callebaut, deed in opdracht van het KIM-fonds naar de positie van de christelijke inspiratie in de Vlaamse media.

Aan de hand van een reeks diepte-interviews met professionals uit de media-, de communicatie- en de religieuze sector werd een stand van zaken opgemaakt wat betreft het spanningsveld tussen christelijke waarden en de media.

Eerste opvallende vaststelling is dat ‘gelovig zijn’ van deze tijd is. Een toenemend aantal mensen zoekt vandaag aansluiting bij (religieuze) zingeving. Die wordt door velen, ook jongeren, christelijk ingevuld. Daarnaast is er in de samenleving een vernieuwde belangstelling voor en nieuwsgierigheid naar het fenomeen religie in het algemeen en de betekenis van de christelijke waarden in het bijzonder.

Vervolgens stippen heel wat respondenten een tekort aan christelijke waarden in de media aan. Ook komt de nood aan nieuwe media-initiatieven, bijvoorbeeld via digitale weg, naar boven.

De onderzoeksresultaten hebben geleid tot de oprichting van de denktank Logia, die ondergebracht werd in een nieuwe vzw-structuur, met als doel het stimuleren van het brede maatschappelijke debat vanuit een christelijke invalshoek.

Wat zijn de concrete doelstellingen?

Logia wil doelgericht inspelen op de verschillende noden die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. Opeenvolgende prioriteiten zijn:

* Het christelijk geïnspireerde gedachtegoed in het Vlaamse mediadebat aanbieden en stimuleren.
*Het ontwikkelen, inspireren en opstarten van nieuwe mediaprojecten. De praktische uitvoering is niet onmiddellijk de taak van Logia, wel het voorbereidende studiewerk.
* Het werken aan ad hoc-projecten in de media rond actuele thema’s die zich aandienen. Dit onder andere via internet, sociale netwerken en programma’s voor digitale tv. Bepaalde van deze projecten kunnen leiden tot blijvende initiatieven.

Logia is niet de spreekbuis van de kerk. Die beschikt daarvoor over haar eigen kanalen. De items van Logia betreffen alle maatschappelijk relevante thema’s.

Hoe gaan we te werk?

Enerzijds wordt een denktank opgericht met een aantal vaste leden, die actief zijn in diverse sectoren van de samenleving en overtuigd zijn van het maatschappelijke belang van christelijke waarden. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van contactpersonen, die snel geraadpleegd kunnen worden.

Om de acties van deze medewerkers te ondersteunen is er anderzijds een operationele cel met drie stafmedewerkers opgericht, die tevens de administratieve ondersteuning voorziet. De cel is tevens een aanspreekpunt voor de pers. De projectmedewerker van de operationele cel is Hans Geybels, professor theologie.

De naam Logia

De naam Logia (meervoud van het Griekse woord logion) is een technische term uit het Bijbelonderzoek. Met de term worden zeer specifiek de uitspraken van Jezus aangeduid. Met de keuze voor die naam wil Logia aangeven dat haar visie gebaseerd is op de kernwaarden van het christendom, de christelijke waarden zoals die vertolkt worden door het evangelie.

Adres: Dijkstraat 44, 3150 Wespelaar
Telefoonnummer: 016/618062
Stad: Wespelaar
Route: Dijkstraat 44
Postcode: 3150



op zoek naar gerelateerd: Loggia, Loggia balkon, Loggia betekenis, Logia huis, Levy Coudyser, Thomas Wouters Logia
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid