Leuven "Be(e)friendly & organic gardening" is een (privé)project, met stadsbijen en ecologisch tuinieren dat zich openstelt voor haar stedelijke omgeving.
Leuven Beefriendly is een project met honingbijen in een biologische stadstuin.
Momenteel staan er reeds enkele bijenvolkjes langs de Leuvense vesten en werkt Marie -Hélène Deploige samen met collega imker Danut Abrudan.
Met het project Leuven Beefriendly willen zij het belang van de bij in de kijker zetten. Zonder bijen immers geen bestuiving en dus geen groenten en fruit. Leuven Beefriendly wil de Leuvenaars sensibiliseren en het welzijn en voortbestaan van bijen bevorderen. Je kan de bijen helpen door bijvriendelijke bloemen, drachtplanten en bomen te planten, een bloemenweide te zaaien op een deel van je gazon en nooit Roundup of andere giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wij doen ook samenaankopen van biologische bloembollen en zaden. Hiervoor werken we meestal samen met DroneBee.
Be(e)friendly geeft ook rondleidingen en workshops in verband met imkeren en bijen.
Je kan bij ons ook verse honing van de de imker kopen.
Hiervoor kan je ons gewoon mailen om een afspraak te maken.
Waarom houden wij bijen in de stad?
Bijen hebben het moeilijk. Eén van de oorzaken van de bijensterfte is de verminderde weerstand tegen de varroamijt en de bestrijdingsmiddelen. Die lage weerstand komt onder meer doordat bijen steeds meer moeite hebben om voldoende voedsel (stuifmeel en nectar) te vinden. De biodiversiteit van de natuur neemt nog altijd af en ooit weelderig bloeiende velden en akkers zijn nu monotone velden waar voor bijen weinig te halen valt.
Daarentegen blijkt de stad net een oase, hoe raar het ook kan klinken. Een uitstekende biotoop voor de bijen met zijn tuinen, parken en lanen waar er nog heel wat biodiversiteit heerst van bomen, bloemen en planten, die als drachtplanten voor de bijen dienen. Dus in de stad kunnen bijen altijd wel voedsel vinden en hun bijenkasten hoeven niet verplaatst te worden wanneer bijvoorbeeld één boomsoort is uitgebloeid want iets verderop staat de volgende soort alweer in bloei.
Imkeren in de stad heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Er staan bijenkorven op verschillende daken in grote steden zoals in Antwerpen bv op de Opera, het Ecohuis en zelfs op het dak van de Arenbergschouwburg. Er is zelfs lokale Antwerpse stadshoning. Ook in Brussel en Mechelen wordt er op de stadsdaken getuinierd en geimkerd. Zo heeft de Albertinabibliotheek in Brussel een grote stadsdaktuin met bijen.
Zondag 21 juni 2015 kregen de eerste twee bijenvolkjes van Leuven Beefriendly extra bescherming en ondersteuning. Twee Leuvense dames werden officieel meter van een bijenkast met elk meer dan 40.000 metekindjes en één koningin. Denise Vandevoort, schepen van cultuur en Magda Peeters, Leuvense burger zijn allebei al jaren fan van bijen. Er is bij beide dames zelfs een kleine persoonlijke geschiedenis aan verbonden. Zij zijn de eerste ambassadeurs van de Leuvense biekes en zullen er alles aan doen om de bijtjes te beschermen en te verdedigen.
Indien jij Leuven ook méér Beefriendly wil maken, kan je met ons contact opnemen.
Contactname via: Marie-Hélène Deploige, gsm nummer 0477411828 [email protected]
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid