Landelijk Vlaanderen is een vereniging die ijvert voor de bevordering van het ondernemerschap van de landeigenaar op het platteland.
Landelijke eigendom duurzaam en kwalitatief beheren
Ondernemerschap met toegevoegde maatschappelijke meerwaarde
Landelijk Vlaanderen (LV) is een vereniging die ijvert voor de bevordering van het ondernemerschap van de landeigenaar op het platteland. Zij beweert dat privé landbeheer een sleutel is voor een vitaal en attractief platteland in een sterk verstedelijkt Vlaanderen.
Landelijk Vlaanderen is ontstaan in 2003 uit de samenwerking van de Vlaamse Landeigendom (1992) met het Syndicaat van Boseigenaars en Houtproducenten in Vlaanderen in de schoot van de Koninklijk Belgische Bosbouw Maatschappij (1893)
Landelijk Vlaanderen groepeert momenteel reeds een 800-tal leden. Het secretariaat is gevestigd in Brussel, in de onmiddellijke nabijheid van de Vlaamse ministeriële kabinetten en de administratie.
Landelijk Vlaanderen wordt gekenmerkt door volgende eigenschappen:
Zij komt op voor de private-eigenaars en de titularissen van de zakelijke rechten op het platteland. Hierdoor nemen ze een bijzondere plaats in ten opzichte van de andere actoren in het buitengebied. De leden ontplooien initiatieven : Ze investeren in land en gebouwen op basis van eigen expertise, ervaring, kennis en adviezen, met een hoge persoonlijke inbreng en betrokkenheid. Hierdoor dragen ze bij tot de ontwikkeling en de verscheidenheid van een evenwichtig platteland.
Het actieterrein is multidisciplinair en vergt een horizontaal aanpak van het beleid rond bos, landbouw, natuur, leefmilieu, water, landgoederen, parken, jacht, recreatie, ruimtelijke ordening, landschap, monumenten, en andere beleidsdomeinen. Het vereist een brede kennis van alle verschillende actoren en elementen van het plattelandsbeleid.
Eeuwenoude tradities en persoonlijke betrokkenheid van de landeigenaar hebben het platteland continue getekend en gevormd. Het vormt de basis en het bewijs dat hun duurzaam beheer bijdraagt tot een dynamisch en waardevol platteland.
Samenwerking van de landelijke eigenaars onderling en samenwerking van de landeigenaars met de overheid en de andere actoren.
Eigenaars zijn terecht trots en fier op hun werk. Ze streven naar een voortdurende verbetering van het beheer en het waardebehoudvan hun goederen. Waardoor een belangrijke maatschappelijke meerwaarde ontstaat. Hun ondernemerschap en hun socialeverantwoordelijkheidszin zorgen nog steeds voor een duurzame productie van voedsel, het behoud van cultureel erfgoed, waardevolle landschappen en het behoud van biodiversiteit en natuurwaarden.
Landelijk Vlaanderen kan beroep doen op een netwerk van relaties, samenwerkings-verbanden en overlegfora. Onder meer met:
Platform Buitengebied, een ontmoetingsplaats met andere actoren op het Vlaamse platteland zoals landbouwers, jagers, vissers.
Vloro, een ontmoetingsplaats voor ruimtelijke en bouwgebonden materies
VLM, voor Landinrichting en samenwerking op regionaal niveau.
Inverde, een vorming- en opleidingscentrum voor bos, land en natuur gebonden materies;
ELO, European Landowners organisation, de Europese vereniging van landeigenaars gevestigd in Brussel.
NTF Nature, Terre et Forêts, de Waalse evenknie van LV in de schoot van KBBM
FPG Federatie Particulier Grondbezit in Nederland.
PHP Particulier Historisch Patrimonium en VCM Vereniging voor het erfgoed, ontwikkelingsplaats voor monumentgebonden materies;
Landelijk Vlaanderen houdt regelmatig overleg met de Boerenbond en met de administraties van de Vlaamse overheid, meer in het bijzonder met : afdeling Bos en Groen, afdeling Natuur.
Landelijk Vlaanderen is ook aanwezig in de Vlaamse Hoge Bosraad en in bepaalde werkgroepen van de MiNa-Raad en ook van het IPO (Interbestuurlijk Plattelandsoverleg)
De afgelopen jaren verzandde het plattelandsbeleid in een opeenstapeling van regels, betutteling en regelneverij. Deze toenemende reglementeringen, belemmeringen en inmengingen van en in het privé ondernemerschap werkt ontmoedigend.
Landelijk Vlaanderen stelt echter een kentering vast in de verhouding en de communicatie van en met de overheid. Onder impuls van de nieuwe Vlaamse regering wordt nu opnieuw de kans geboden om deel te nemen aan het overleg, met de overheid, over de toekomst van het platteland.
Landelijk Vlaanderen is hierin actief betrokken en probeert met constructieve voorstellen het vertrouwen te herstellen en haar verantwoordelijkheid op te nemen.
Privaat beheer is vaak doeltreffender en goedkoper dan het overheidsbeheer !
Respect, aangepaste reglementering en financiële vergoedingen zijn aangewezen om de niet economische functies van het landbeheer te ondersteunen. Een gezonde economische functie blijft immers essentieel. Aanvaardbare vergoedingen moeten de eigenaars stimuleren om te blijven investeren in hun erfgoed.
In het buitengebied is er plaats voor de landbouwer, de jager, de visser, en ook de natuurverenigingen, en zelfs de boseigenaars Doch de landeigenaar wordt over het hoofd gezien ondanks zijn centrale rol. Dit is het gevolg van de versnippering of het gebrek aan actie. Zo bv. in het overleg bij afbakeningprocessen, regionale landschappen, natuurrichtplannen - allemaal regelgevingen die ingrijpen op het beheer van de eigendom - zijn de landeigenaars zelfs niet uitgenodigd.
De basisdoelstelling van Landelijk Vlaanderen moet nu worden : “samenwerking van de eigenaars onderling” en “samenwerking van de landeigenaars met de overheid en de andere actoren”
De uitdagingen zijn divers :
Het behoud van een competitieve, duurzame landbouw met bedrijfsverbreding- en verdiepingsontwikkeling in het kader van een nieuw plattelandsbeleid.
Het scheppen, door de private actoren, van geschikte voorwaarden voor multifunctioneel beheervan bos, natuur en biodiversiteit .
Het versterken van de interesse voor landschappen, historische waarden, landbouwgebouwen, landgoederen en in het algemeen voor allerhande investeringen in ruraal onroerend goed.
Privaat beheer is vaak doeltreffender en goedkoper dan het overheidsbeheer!
Landelijk Vlaanderen kan beroep doen op een kleine permanente ploeg en op enkele gedreven vrijwilligers, die deelnemen aan diverse overlegfora en adviesorganen.
Landelijk Vlaanderen wil blijven groeien. Nieuwe acties en verdere professionalisering moeten de basis vormen voor een gezonde structuur op lange termijn:
beschikken over een versterkte ploeg, permanent of deeltijds, voornamelijk met juridische expertise om nieuwe voorstellen te kunnen uitwerken.
verder uitbouwen van een goed communicatiebeleid met diverse kanalen : ledenblad, nieuwsbrieven, excursies, infodagen, website,...
werven van nieuwe leden, door ons profiel te verbreden om zowel de boseigenaar, als de landelijke eigenaar, groot en klein, jong en oud, aan te spreken.
Uitbouwen van een netwerk van lokale actoren door samenwerkingsverbanden te bevorderen tussen leden, (bv. op arrondissementsbasis met provinciale coördinatie) in het kader van decentralisatie en aanwezigheid op het terrein. Uitwisseling van informatie en kennis van knelpunten tussen de lokale en de centrale landelijke actoren is vitaal voor de geloofwaardigheid van de acties.
Oprichten van werkgroepen voor sectorgerichte acties in samenhang en complementariteit voor horizontaal overleg. Deels zal dit in samenwerking gebeuren met andere organisaties. Technische materies zullen er worden behandeld : zoals pachtwet, landbouwproblemen (gezien vanuit een eigenaarperspectief), landgoedontwikkeling, afbakening-, stedenbouwkundige- en fiscale aspecten. In specifieke aangelegenheden zullen ze de lokale organisaties bijstaan.
Aantrekken van corporate partners ter ondersteuning van de algemene visie en werking van Landelijk Vlaanderen of om te investeren in nieuwe instrumenten die deze visie kunnen uitdragen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid