Koninklijke Dekenij Heirnis
De Koninklijke Dekenij Heirnis is een van de vele dekenijen die de arteveldestad rijk is.
Als naaste buur van de Sint-Baafsabdij en ingekapseld tussen Leie en Schelde-kronkel heeft de dekenij Heirnis ook meegeschreven aan een belangrijk hoofdstuk van de Gentse stadsontwikkeling. Deze typische volkswijk werd gebouwd op de vroegere Heernisse meersen en werd los van zijn natuurlijke afbakening door Leie en Schelde in de tweede helft van vorige eeuw opnieuw begrensd door de spoorweg en de kleine stadsring.
De Heirniswijk moet op het einde van de 19de eeuw al een druk bevolkt en vooral sociaal actief gebied geweest zijn, want zowat elke straat had omzeggens zijn eigen buurtwerking.
Onmiddellijk na de oprichting van de opperdekenij besloot de deken van buurtvereniging "Snoekstraat, Tinkstraat en Scheldelaan" (nu Vlaamse Kaai) aan te sluiten bij het verbond.
Dit was, in 1902, ook de aanzet om diverse andere buurtverenigingen samen te voegen tot de "Bond ter bevordering der Nering der Heirnis". Later veranderde de naam nog eens in "Heropbeuring der handel en nijverheid der Heirnis" maar in 1933 werd dat officieel herleid tot "Dekenij der Heirnis".
Begin jaren dertig werd dus de basis gelegd voor de huidige dekenijwerking: op 22 augustus 1931 werd het eerste officiële dekenijvaandel al ingehuldigd. Dat ging gepaard met grootse feestelijkheden en sindsdien vinden de jaarlijkse dekenijfeesten steevast plaats in het eerste weekend van augustus.
Vanaf 1933 werd ook rusthuis Lousberg betrokken bij de sociale werking en in 1947 aanvaarde het dekenijbestuur zelfs het peterschap over het tehuis.
Een ander bekend gebouw dat tot medio 2002 onlosmakelijk verbonden was met de geschiedenis van de wijk was de drukkerij van dagblad Het Volk. Niet alleen de journalisten en werknemers van Het Volk zullen met lede ogen onmiddellijk de kale plek op de foto herkennen.
Tijdens de wijkfeesten van 1959 werd trouwens na de grote Omloop door Oost-Vlaanderen het eerste officiële kampioenschap voor liefhebbers betwist in de Heirniswijk. Dat was een organisatie van de dekenij in samenwerking met Het Volk, de wielerclub en de Gentse politie.
Op 12 augustus 1971 werd de kleine stadsring officieel opengesteld en de toenmalige deken Rik Vos drukte dat plastisch uit met de woorden "de moloch van het verkeer legde zijn zware arm omheen de Heirnis". Na 45 dienstjaren nam de heer Rik Vos eervol ontslag en is nu ere-deken van de Heirnis.
Het huidige bestuur ligt in handen van deken François Lombaert en dekenin Clarisse Vandecatseye de worden bijgestaan door verschillende vrijwille krachten.
Net zoals zoveel andere verenigingen zoekt ook dekenij Heirnis steeds naar jonge krachten om zowel de opvolging te verzekeren als tradities in ere te houden.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid