facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Kluis van Bolderberg

Kluis van Bolderberg

Info

Sinds 1674 is de Kluis van Bolderberg met haar kapel van OLV van Loreto een stille spirituele plek bewoond door kluizenaars. De Kluis is gelegen op de Bolderberg, in het Vogelzangbos, vlakbij het dorpje Bolderberg.

Geschiedenis

Toen Lambert Hoelen uit Diepenbeek tussen 1670 en 1672 op pelgrimstocht was naar Rome zag hij in Loreto een huis dat volgens de overlevering het geboortehuis van Maria was. Het zou van Nazareth naar Loreto zijn overgebracht.

De man vroeg bij zijn thuiskomst toelating aan Ferdinand, graaf von Inhausen und Kniphausen, baron van het Vrije Land van Vogelsanck en heer van Zolder om op het hoogste punt van de omgeving een kluis en kapel te bouwen volgens dieselve forme ende grootheyt als het voorscreven huysken in Loreto. Hij kreeg de toelating op 16 januari 1673 en werd de eerste kluizenaar van Bolderberg.

De kluis kreeg meer glans door de oprichting van het Broederschap van O.L.Vrouw van Loreto op de Bolderberg via een pauselijk decreet op 15 mei 1679 en werd een bekend bedevaartsoord.

Tot 1880 woonden er twaalf kluizenaars. Het gebouw had te lijden van de Franse revolutionairen en vandalisme. Baron de Villenfagne de Vogelsanck, de eigenaar van het gebouw besloot einde jaren tachtig van de vorige eeuw de kluis te restaureren. De kluis werd beschermd als monument in 1996. In 2004 startten de restauratiewerken die eindigden in 2006. Sindsdien is de kluis terug bewoond en kan de kapel worden bezocht.

Adres: Kluisstraat 90, 3550 Heusden-Zolder
Stad: Zolder
Route: Kluisstraat 90
Postcode: 3550



op zoek naar gerelateerd: De Kluis Bolderberg wandelen, De Kluis Bolderberg te koop, Bolderberg Heusden-Zolder, Bovy Bolderberg, Kluis Bolderberg openingsuren, Wandelen Bolderberg, Oranje wandeling Bolderberg, Wandelroute de Kluis
Recensies
Mooie wandeling van 11,5 km. Spijtig dat je,ondanks de bosrijke omgeving, 1,5 km langs een drukke weg moet stappen omdat dat gedeelte bos privé is. Dat doet veel afbreuk aan de mooie wandeling langs 2 kastelen en de Weyers. Ook moet je er rekening mee houden dat het geluid van de autosnelweg met momenten zeer overheersend is.
De top van de Bolderberg is een natuurlijk uitzichtpunt in De Wijers. Je geniet er van een prachtig panorama op de vijvers en het kasteel van Terlaemen. Ook op de top vind je de Kluis en Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto, te midden van het bos en de heide. Het is de perfecte plaats om te mediteren of om even tot rust te komen. De Kluis wordt bewoond en de kapel is voor het publiek toegankelijk. Breng alvast een steentje mee en deponeer het aan het pelgrimskruis als jou bijdrage aan de vredesgedachte. Een vredige plek.
Mooi goed onderhouden kapel met een mooi kruisbeeld voor de kapel waar je een steen kan achterlaten Bezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Mooie plaats voor een leuke boswandeling, zeker de moeite waard om te doen
De Kluis is een mooi oud gebouw met een kapel erbij. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto kan je bezoeken. Het is een heerlijk rustige kleine kapel waar je enkele momenten tot rust kan komen. Net voor de kapel vind je een kruisbeeld met een hele hoop stenen daar neergelegd door allerlei mensen. Iets verder heb je een prachtig uitzicht op het kasteel van Vogelsanck in Heusden-Zolder. Best een bezoekje waard.
Heerlijk rustig. Ik dag dat ik de kluizenaar hoorde zingen, maar het bleek dat de muziek uit een luidsprekers kwam. Steentje bijgedragen aan het kruis tijdens onze tocht over de GR5
De kluis van Bolderberg is een mooi oud gebouw aan de top van de Bolderberg. Het is ook een bedevaartsoord waar men een steen achter laat aan het kruis. Zeker een aanrader om eens langs te wandelen in het Bolderberg park.
Mooie plaats om te wandelen of zelfs hardlopen... Variërende vegetatie en wat reliëf maken het voldoende uitdagend voor groot en klein!
Goed aangeven wandelroutes vanaf het infopunt. Prachtige views vanaf de kluis en door de hoogte weinig drassige stroken in het parcours.
Mythische plek op de top van een heuvel, midden in het bos. Mooie plek om te wandelen of mountainbiken. Ieder seizoen is anders en telkens de moeite om eens terug te komen. Na restauratie ziet het gebouw er prachtig uit.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid