facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Kasteel van Poeke

Geschiedenis

Het Kasteel van Poeke is een kasteel bij Poeke, een deelgemeente van Aalter in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het gebouw is volledig omgeven door water en is zowel voor- als achteraan toegankelijk via een brug.Wanneer de eerste burcht op die plaats gebouwd is kan niemand achterhalen maar zeker is dat Poeke in 1139 reeds werd vermeld. Het gebouw heeft wel een voorname rol gespeeld in het conflict tussen Lodewijk van Male en de Gentenaars in 1382. In datzelfde jaar sneuvelde Eulaard II van Poeke, toen hij aan het hoofd van de grafelijke troepen bij de slag op het Beverhoutsveld de opmars van de Gentse milities trachtte tegen te houden, eerder hadden ze zijn burcht ingenomen.De kasteelheren van Poeke waren trouwe vazallen van de graaf van Vlaanderen. Zo was Anastasia van Oultre, tweede vrouw van Eulaard III van Poeke, hertrouwd met Robert van Vlaanderen, bastaardzoon van Lodewijk van Male.VerwoestBij een volgende Gentse opstand in 1452 tegen Filips de Goede, werd de burcht van Poeke ingenomen door de Gentenaars. De Bourgondische Jacques van Lalaing, een vooraanstaand ridder van het Gulden Vlies sneuvelde onder verdedigingsgeschut. Op 5 juli 1452 werd hij teruggenomen door de hertog en de aanwezige Gentenaars werden opgeknoopt en het gebouw verwoest. De wederopbouw liet vermoedelijk meer dan een eeuw op zich laten wachten. Na het overlijden van Jan III van Poeke in 1563, kwam de heerlijkheid in het bezit van de familie de Mastaing, verre verwanten van de heren van Poeke. Jean de Jauche, heer van Mastaing verkocht de heerlijkheid in 1588 aan Philibert Delrye. Zijn zoon Christoffel Delrye verkocht de heerlijkheid in 1597 aan Jean de Preudhomme uit Rijsel.



"Het kasteeldomein van Poeke is sinds de zomer van 2021 eigendom van Toerisme Vlaanderen, dat de prachtige erfgoedsite overnam van gemeente Aalter. De komende jaren zal Toerisme Vlaanderen, in de filosofie van Reizen naar Morgen, werken aan de uitbouw en heropleving van deze site.Voorlopig is het kasteel zelf niet vrij toegankelijk, het kasteeldomein is wel vrij toegankelijk.Alle informatie is te vinden op onze webpagina."
Adres: Ronse
Stad: Ronse



op zoek naar gerelateerd: Kasteel van Poeke bezoeken, Kasteel van Poeke fotoshoot, Kasteel van Poeke interieur, Kasteel van Poeke adres, Kasteel van Poeke huren, Kasteel van Poeke te koop, Kasteel van Poeke wandeling, Kasteel van Poeke tentoonstelling
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Hotondmolen Hotondmolen 32 km Kan enkel spreken over de locatie gezien enkel de cafe bezocht werd, maar deze is zee...
Recensies
Prachtig domein! Vergane glorie waar hier en daar de natuur de overmacht begint te nemen. Een unieke locatie die mijn inziens nog tal van mogelijkheden biedt! Het kasteeldomein van Poeke is gelegen in een bosrijk park met een ronduit schitterend kasteel in een speciale bouwstijl met lichtroze gevels. Het kasteel zelf kan je blijkbaar enkel bezoeken met een gids, maar het domein is dagelijks gratis open. Behalve het prachtige kasteel, kan je nog andere bezienswaardigheden ontdekken op het domein: *Franse en Engelse tuin. Waar stilaan de buxusrups zijn werk heeft gedaan en ook wat onkruid tussen de haagjes en planten hun weg hebben gevonden. *hondenkennel met bakkersoven *koetshuis met paardenstallen Er zijn enkele aangeduide wandelingen in en rond het domein met bijhorend infoborden over de site zelf Parking is gratis Bij ons laatste bezoek waren ze bezig met filmopnames. Veel succes!
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in rococostijl, bevindt zich een uitgestrekt park, doorsneden door talrijke dreven. De eerste vermeldingen gaan terug tot de 12de eeuw. Het huidige kasteel dateert van 1750 en werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat-19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw. In 2021 werd gestart met de restauratie van het kasteel.
Imposant kasteel in neoclassicistische stijl, omgeven door water, Engelse en Franse tuinen. Ik kwam er tijdens de week en het was heel rustig en aangenaam wandelen rond het kasteel en in het bos. Het ziet er wel een beetje vervallen uit, maar dat doet niet echt afbreuk aan de schoonheid van de hele setting. Misschien is het wel een goed idee om op een vast tijdstip het kasteel voor geïnteresseerde bezoekers open te stellen zonder vooraf een gids te moeten reserveren.
Groot park waar je mooie wandelingen kunt maken. Hier en daar is er nood aan restauratie. Kasteel met slotgracht leent zich voor mooie foto's buiten en ook binnen op reservatie of voor presentaties diensten of producten.Bezocht opWeekend
Gezellig dorp met paar cafés. Mooi kasteelven leuke omgeving. De poekekasteel wandeling van 9 km is afwisselend qua zichten.Bezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Ik vind het feeërieke kasteel het was gratis om te domein te bezoeken. Kasteel zelfs was gesloten. Parking buiten was gratis.
Mooi kasteel en park om in te wandelen. Je kan ook de Poekekasteelroute wandeling maken. Die is 9km lang en leid je door het landelijke Poeke.
Heel mooie locatie en prachtig om te wandelen. Het park beheer....de wandelpaden zijn bereikbaar door de wandelaars die er komen. Een 25 jaar terug woonden er mensen in het kasteel ,met als doel te renoveren, maar daar ziet men alweer niet veel meer van. Dit zou zo een mooie plek zijn voor allerhande activiteiten en festiviteiten, maar helaas. Een schande dat men dit jaar na jaar laat vervallen...
We waren naar Poekekasteel gekomen om er te wandelen in het mooie park. Het weer was grijs en het regende zodat de wandelpaden onder water stonden. Maar in al die grijsheid kwam het getaande roze kasteel nog beter tot zijn recht, het staat er prachtig in zijn water. Ik ben er al jaren fan van.
Prachtig domein om te wandelen! Vrij groot eigenlijk. Er zijn zowel ruime toegankelijke paden als kleine bospaden. Je kan er ook fietsen. Op het plein van Poeke 2 prima cafés om na te genieten.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid