Even bewegend stilstaan...
Het Golempad is een meditatieve wandeling.Niet zomaar een wandelweg. Het nodigt je uit om even bewegend stil te staan...
Verdriet krijgt vaak geen plaats in onze samenleving, terwijl het onlosmakelijk verbonden is met het leven. Daarom biedt deze wandeling je een kans om verdriet toe te laten, om herstel mogelijk te maken door deze weg als een ritueel pad te bewandelen. Maar het pad biedt je ook de mogelijkheid te kunnen dromen over de toekomst, over leven, hoop, passie…
Ook kan je bij de Golem die je onderweg zal ontmoeten een tekst, gedachte, gedicht of tekening achterlaten. Het Golempad is daarom buiten een meditatieve wandeling ook een platform voor beeldende kunst, poëzie, literatuur, educatieve schooluitstappen, projecten rond geestelijke gezondheid…
Het Golempad is een initiatief van Jan Jacquemyn die een goede vriend verloor aan de dodelijke spierziekte ALS. Het kwam tot stand met de medewerking van kunstenaar Koen Vanmechelen (ontwerp Golem), Tecno Art (realisatie bewegwijzering), gemeente Brasschaat (aanleg wandelpad) en BUSO Quadens (realisatie houten Golem).
Het pad kadert eveneens in de campagne Fit in ons hoofd van Logo Antwerpen Noord (www.fitinonshoofd.be).
De Golem
De Golem werd ontworpen door kunstenaar Koen Vanmechelen. De grote houten structuur van ongeveer vier meter hoog, is een symbool voor de helper en redder waaraan mensen over de hele wereld nood hebben. Vanmechelen verwijst naar de legende van de Homunculus die in het 16e eeuwse Praag uit klei gemaakt werd door rabbi Jehudau Löw om de Joden in het getto te beschermen. Maar Vanmechelen’s Golem is niet alleen een helper en redder, maar ook een brug tussen verschillende culturen. Het dient een groter goed en dringt aan op tolerantie en engagement. Op elke plek waar de Golem tot stand komt, biedt hij warmte en liefde aan de plaatselijke bevolking. Hij staat symbool voor de helende kracht die alle lijdende mensen kan samenbrengen en verbinden. Hij is een helper, een dienaar, een zwijgende vertrouwenspersoon. Hij luistert en neemt de verzuchtingen van eenieder met zich mee.
Hij oordeelt noch veroordeelt. Hij staat stevig verankerd en laat de kans tot ritueel herstel vredelievend toe.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid