facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor De Aalsterse Gilles

De Aalsterse Gilles

Info

‘Wanneer ik de Gilles hoor, is Aalst Carnaval echt begonnen.’ hoort men wel eens wanneer het over onze folklorevereniging gaat.

Geschiedenis

De Ware Gilles van 1926 tot 1971

In 1923 werd in Aalst voor het eerst een georganiseerde carnavalsstoet ingericht. In dat jaar stichtte Gust De Man, in het toenmalig genaamde “Houten Dorp”, samen met familieleden en vrienden een carnavalsvereniging onder de naam “Door eendracht Veel Vermaak”.

Verkleed als oude mannen en vrouwen en begeleid door accordeonmuziek dansten zij in de stoet. Gedurende hun bestaan oogstten zij een overweldigend succes. In 1925 behaalden zijn 25 keer de eerste prijs op 26 uitstappen.

Met het vergaarde prijzengeld en de toen reeds bestaande fascinatie voor de uitbeelding van de gille, werd in 1926 besloten de “Gilles van Binche” uit te beelden.. Het resultaat kon gezien worden in de optochten van 1927 en 1929. In 1930 werd uiteindelijk besloten de vereniging “De Ware Gilles” op te richten.

Deze vereniging startte met 50 leden. Te Binche werden 10 pluimenhoeden aangekocht. De overige hoeden werden uit papier gemaakt. Maurice Meersman, toenmalige secretaris en kleermaker binnen de vereniging zorgde voor het vervaardigen van de kostuums. Een fanfare werd samengesteld en de gillesmuziek aangeleerd.

Tot ongeveer 1953 waren de “Ware Gilles” één van de weinige Aalsterse carnavalsverenigingen die jaarlijks de stoet kleurden. Naast de Aalsterse carnavalsstoet dook de vereniging ook op buiten Aalst. Het behaalde prijzengeld werd gebruikt om op regelmatige basis hoeden aan te kopen en de oude te kuisen.

De groepering kende haar hoogtepunt toen 60 leden aangesloten waren en 15 struisvederen hoeden in het bezit waren van de vereniging. Gust De Man werd voor zijn inspanningen beloond in 1948. Hij werd verkozen tot lid van het stedelijk feestcomité.

Gedurende 45 jaren waren de “Ware Gilles” present tijdens Aalst carnaval. Slechts éénmaal, in 1936, uit protest tegen de minieme subsidie, ontbraken zij in de stoet op zondagnamiddag. In dat jaar gingen zij op eigen initiatief maandagavond op stap.

Bij gebrek aan jonge krachten werd in 1971 besloten de werkzaamheden stop te zetten. Het was onder impuls van Volksvertegenwoordiger en schepen van cultuur, Bert Van Hoorick dat er werd overgegaan tot de oprichting van een nieuwe groepering van gilles.




De Ajuingilles van 1927 tot 1933

Onder voorzitterschap van René Boelens werd in 1924 de vereniging “De Slecht Gekleede” opgericht. In 1925 beelden zijn ‘Clowns’ uit en tijdens de optocht van 1926 voerde de 35-tallige vereniging ‘De Lustige Schaarslijpers’ op.

Pas in 1927 werd voor het eerst de ‘Ajuingilles’ uitgebeeld. Gekleed in een lijnwaden kostuum, bekleed met rode en zwarte leeuwen en sterren alsook het wapenschild van Aalst op de linkerborst, wierpen zij ajuinen uit. Deze ajuinen werden in ronde, bolvormige rieten manden meegedragen. De kraag uit rode stof was afgewerkt met een witte band en aan de mouwen en broekspijpen werden eveneens de Aalsterse witte en rode kleuren gebruikt.

In tegenstelling met de huidige gilles, droegen de vrouwelijke leden een lange rok. De schoeisels waren eveneens rood gekleurd.

De ajuinvormige muts liep uit op een punt. Er werden in 1927 ook geen pluimen door de ajuingilles gedragen.

In 1930 werd de vereniging herdoopt onder de naam “Vermaak na arbeid”, maar de ajuingilles dook weer op in het straatbeeld. Er waren wel wijzigingen aan de kledij aangebracht. Zo werd de muts getooid met een witte en rode pluim. De kraag was afwisselend vervaardigd uit rode en witte banden en gevlochten strengen werden er aan vastgemaakt. Het schoeisel werd in beide kleuren gelakt.

De ‘Ajuingilles’ stapten voor het laatst op tijdens de cavalcade van 1933. De vereniging prijkte meermaals op carnavalsaffiches.




De Aalsterse Gilles vanaf 17 juni 1971

Toen in 1971 werd beslist om de Ware Gilles te ontbinden, was het onder leiding van toenmalig Volksvertegenwoordiger en schepen van cultuur Bert Van Hoorick dat er op 17 juni 1971 een nieuwe vereniging werd opgericht onder de naam ‘De Aalsterse Gilles’.

Een bestuur werd samengesteld en bestond uit voorzitter Gustaaf De Stobbeleir, secretaris Joseph De Man, penningmeester Sylveer Aerssens, materiaalmeester Omer Sunaert en als gewone bestuursleden Els Ponnet, Rosa Van Gyseghem en Eric Roelandt.

Het lokaal werd gevestigd in café ‘Bristol’ op de Grote Markt. Het bestuur wendde zich onmiddellijk tot de bevolking van Aalst om een financiële steun te verkrijgen.

De nieuwe vereniging wierp zich op als een culturele en folkloristische vereniging die oude tradities in ere wenste te houden.

Op 9 september kregen de ‘nieuwe’ Gilles de dans aangeleerd terwijl voor het carnaval van 1972 te Binche een contract werd afgesloten voor de huur van hoeden en kostuums.

Tevens werd een postkaart met het Belfort en een gille in volledige outfit te koop aangeboden.

In keurig uitgedoste kostuums en met weelderige pluimen hoeden op, waarvan 1/3 met witte pluimen, werd met 19 Gilles en 13 muzikanten deelgenomen aan de 44ste cavalcade. Onder het enthousiaste applaus van de menigte vergaten onze Gilles al gauw de enorme inspanningen die zij op korte tijd hadden geleverd.

Na dit eerste succesrijk optreden werd de werking van de vereniging veilig gesteld door de statuten welke voor zowel Gilles als muzikanten van kracht waren. Bert Van Hoorick en Gust De Man werden vereerd met het ere-voorzitterschap.

In het jaar 1973 groeide de vereniging uit tot 28 Gilles, 18 muzikanten, 6 appelsiendragers en 1 ceremoniemeester. Van dan af aan droegen de muzikanten een klein hoedje, getooid met witte struisveren. Dat jaar stapten de Gilles voor de eerste maal met hun rijsbos ofte heksenbezem. Naar aanleiding van de Dirk Martensfeesten, waarbij in september werd opgetreden, werd een postkaart aangeboden waarop de ‘Zwette Maan’ met enkele Gilles staat afgebeeld.

Tijdens de voorbereidende carnavalsactiviteiten van 1974 werd op het ‘Driekoningenfeest’ en de ‘Prinsenverkiezing’ voor het eerst de bezemdans gebracht. Dit gebeurde in een uitgangskledij bestaande uit een mantel in de Aalsterse driekleur. Daarbij werd een rode strik gedragen op een wit hemd en zwarte broek. Een rood-witte prinsenmuts getooid met fazantenpluimen rondde de outfit af. Datzelfde jaar werd een affiche uitgebracht waarop het programma van De Aalsterse Gilles werd vermeld. Tevens werd een nieuwe postkaart uitgegeven waarop een groep Gilles voor het gebiedshuisje dansen.

Ter gelegenheid van de 46ste carnavalsoptocht droegen onze Gilles hoeden getooid met struisveren in de Aalsterse kleuren. Eind augustus werd voor de eerste maal deelgenomen aan de ‘Aalsterse Avond’ onder leiding van Keizer Kamiel.

In het vooruitzicht van carnaval 1975 werd er voor de laatste maal een prentkaart uitgegeven. Op deze kaart werd de voltallige groep afgebeeld. Dat jaar stapten 35 Gilles mee op. Een zelfklever en medaille werden verkocht. Nieuw waren de veelkleurige linten die de mandjes sierden. Op de Grote Markt werd op maandag voor het eerst de ‘bezemdans’ opgevoerd. In samenwerking met de Prinsencaemere van Aalst werd de week na carnaval een bezoek gebracht aan de rustoorden in het Aalsterse.

Onder het voorzitterschap van Gustaaf De Stobbeleir werd er noodgedwongen een nieuw bestuur opgericht.

In het kader van het 5-jarig bestaan organiseerden de Gilles hun eerste ‘Gillesnacht’ in café ‘Bistro’ op de Grote Markt. De eerste brochure welke rond de jaarwisseling werd verspreid gaf een overzicht van de gillesvereniging te Aalst. De vereniging vroeg ook om meer financiële steun. Een nieuwe medaille werd daarom aan de man gebracht. Tevens gingen dat jaar de eerste publieke repetities of ‘vooroptochten’ door.

In 1977 drong de vernieuwing van de uitgangskledij zich op. Om dit te realiseren was er uiteraard geld nodig en opnieuw werd er van deur tot deur verkocht. Zelfklevers en medailles werden aangeboden, maar de blikvanger was de nieuwe fonoplaat met tekst en muziek van Harry Pinky met als titel ‘De Gilles, de Gilles van Aalst brengen vreugd en plezier’.

In 1978 ging de 50ste stoet door onder het goedkeurende oog van het vorstenpaar. Drie weken voordien, tijdens de prinsenverkiezing, bracht de vereniging een spetterende evocatie van de historiek van de Gilles in Aalst. Voor deze show werden niet minder dan 70 kostuums, maskers, hoeden en instrumenten vervaardigd. De toeschouwers, pers, het stedelijk feestcomité en het stadsbestuur loofden deze unieke opvoering. De week voor carnaval werd voorzitter Gustaaf gehuldigd als medestichter van de eerste georganiseerde carnavalstoet in 1923. Ook een medaille met de beeltenis van de voorzitter werd uitgegeven. Het stedelijk feestcomité stelde die avond Gustaaf aan als ‘stafhouder’ van de Aalsterse stoet. Ook muzikantenchef Georges Schollaert werd voor zijn 50ste deelname aan de Aalsterse stoet in de huldiging betrokken.

Tijdens de receptie één week na de 50ste stoet overhandigden wij een grote gillespop aan het vorstenpaar.

In 1979 kreeg De Aalsterse Gilles een supplementaire subsidie van de stad Aalst. Het departement ‘cultuur’ voorzag in een bedrag van 50.000 Belgische franken. Het stedelijk feestcomité gaf de Gilles de kans om nieuwe inkomsten aan te boren met de introductie van het ‘Lentecontact’ en later ook op de ‘Jaarbeurs’ waar de vereniging een verbruikersstand uitbaatte.

Voorts werden er plannen gesmeed om een eigen outfit te ontwerpen. 101 Kostuums werden er dat jaar vervaardigd. De motieven beeldden de Aalsterse historiek uit. Ook 32 Gilles- en muzikantenhoedjes werden vervaardigd.

In de gillesbrochure verscheen een artikel van Keizer Kamiel onder de titel: ‘Weir doen voesj’. Frans Wauters karikaturiseerde Kamiel bij zijn artikel. In dezelfde uitgave dankte voorzitter Gustaaf De Stobbeleir voor het groot geschenk, namelijk ‘Reus Gustaaf’.

In 1980 stond de bezemdans terug op het programma. Vanaf dat ogenblik droegen de Gilles een zonderling goudkleurig masker dat uit kunststof werd vervaardigd. Eén jaar later zou dit masker wegens de hoge slijtagegevoeligheid vervangen worden door een lederen variant. In 1980 werd ook een nieuwe versie van de bezemdans gebracht.

In de brochure van 1980 lieten Minister Marc Galle, Marc de ‘groene’ boswachter en schepen van financiën Gaston Van den Eede, de man van drie miljoen, de pen vloeien.

Een derde fonoplaat, met tekst en zang door Odilon Mortier met als titel ‘Dansende Gilles op de markt, trots van alle ajuinen’ werd verkocht.

In 1981 vierden De Aalsterse Gilles hun 10-jarig bestaan. Een 4-kleurenfolder werd uitgegeven in de ons omringende landen. Een jubileummedaille diende dit heuglijke jaar te herdenken. Maar aangezien de uitvoering van deze medaille niet conform het ontwerp was, werd deze medaille niet uitgegeven. Er werd dat jaar aan de bezemdans ook de bezemworp toegevoegd, wat het spektakel nog aantrekkelijker maakte. Zoals de naam laat vermoeden worden er tijdens deze worp kleine bezempjes uitgeworpen. Deze kleine gelukbrengende bezempjes, die door de vereniging zélf worden vervaardigd, zijn sedertdien fel begeerde souvenirs. Zij worden enkel op maandagnamiddag tijdens Aalst carnaval te grabbel gegooid.

Eind 1981 verscheen in de brochure een artikel en karikatuur van stadssecretaris Christiaan Willems.

In 1982 werden er te Binche nogmaals 7 gilleshoeden aangekocht. Dit bracht het aantal hoeden van de vereniging op 39! Enkele trommelaars kwamen na een oproep via de media de vereniging versterken. Voorzitter Gustaaf De Stobbeleir trok zich terug en werd dat jaar opgevolgd door Urbain Dhaese.

Voor het eerst werd er ook buiten Aalst opgetreden. Het ‘testoptreden’ vond plaats te Beernem ter gelegenheid van de ‘Berenfeesten’. Dit optreden op zondag 13 juni bestond uit een optocht met medewerking van een 15-tal folkloregroepen, waaronder onze Aalsterse Gilles, Alkuone, de Steltenlopers van Namen en andere volksdansgroepen.

De Aalsterse Gilles ontvingen uit de handen van Ere-beerlander, burgemeester G. Depré en organisator Gaby Coucke een grote en enkele kleinere beren als aandenken.

In 1982 bevatte de brochure van onze vereniging artikels van schepen Eddie Monsier en Remi Van Vaerenbergh.

De 55ste stoet werd een ‘rotoptocht’! Het stedelijk feestcomité plaatste de Aalsterse Gilles helemaal achteraan in de stoet. De Gilles kwamen 20 minuten later dan de voor hen gestarte groep op de Grote Markt aan en werden op de koop toe nog beboet met 10.000 Belgische franken. Enkele maanden later zou Minister Marc Galle en de CSC De Rank het vermelde bedrag bijpassen.

De weken die daarop volgden, voerden de Gilles besprekingen met het College van Burgemeester en Schepenen en met het stedelijk feestcomité om betere voorwaarden te bekomen. Deze gesprekken resulteerden in een apart contract voor hun deelname aan Aalst Carnaval.

Op initiatief van het Belgisch Consulaat te Kaapstad, Zuid-Afrika, werden er in 1982 één en in 1983 twee Aalsterse Gilles uitgenodigd om hun medewerking te verlenen aan de activiteiten georganiseerd door de ‘Community Chest’. De opbrengst van deze evenementen ging naar de minder bedeelden van de Kaapse regio. Deelnemers aan deze festiviteiten waren voornamelijk de buitenlandse ambassades die standen hadden opgericht met tentoonstellingen uit hun respectievelijke landen. Tevens werden er allerlei specialiteiten te koop aangeboden.

België promootte er onder andere bier, folklore en handwerk.

In 1982 werden De Aalsterse Gilles vertegenwoordigd door Guy Van Malderen die in 1983 nogmaals de reis zou overdoen, samen met zijn broer Eric.

In Kaapstad werden onze Gilles ontvangen door burgemeester M.J. Van Zyl, met wie enkele relatiegeschenken werden uitgewisseld.

1983 werd het jaar van de definitieve doorbraak van de optredens buiten Aalst. Zo werd er opgetreden te Clermont-Ferrand (F), Bagneux (F) en Sint-Niklaas. Een kleine delegatie nam zelfs deel aan het carnaval van Gabrovo te Bulgarije.

De eerste belangrijke uitstap van De Aalsterse Gilles vond plaats in mei 1983. Met een 90-tal leden werd toen naar Clermont Ferrand gereisd om er deel te nemen aan ‘Clermont-Ferrand en Fête’.

Belangrijkste optredens waren deze in het stadstheater en daags nadien de deelname aan de grote stoet met maar liefst 120 groepen!

Het succes van De Aalsterse Gilles werd nog meer in de verf gezet naar aanleiding van de ontvangst op het stadhuis van Clermont-Ferrand door de minister en burgemeester Roger Quilliot. De Aalsterse Gilles ontvingen er als enige deelnemende groep aan de cavalcade de ere-medaille van de stad.

Daags na hun terugkomst uit Frankrijk reisde een delegatie van vier Gilles naar Gabrovo te Bulgarije. Op initiatief van wijlen burgemeester en schepen Marcel De Bisschop werden De Aalsterse Gilles uitgenodigd om aanwezig te zijn op de ‘Septième Biénnale Internationale de l’Humour et de la Satire dans les Arts’. Vooral de figuur van Charlie Chaplin werd daar gevierd. Door onze Gilles werd een bestelwagen gehuurd, waarmee de persoonlijke bagage, kledij, hoeden, materiaal en sinaasappels werden vervoerd.

De delegatie verbleef 5 dagen in Gabrovo en verzorgde er enkele optredens op podia en trad ook op in het ‘House of Humor and Satire’ ter gelegenheid van het gemaskerd bal.

Met de assistentie van Willy De Meyst die de muziekcassette bediende werd een rondgang gemaakt door het stadscentrum van Gabrovo.

Buiten de afvaardiging van De Aalsterse Gilles was er ook een delegatie van het Aalsters stadsbestuur bestaande uit Marcel De Bisschop, Remi Van Vaerenbergh, Anny De Maght en haar echtgenoot Fons. Deze uitstap was voor de gillesdelegatie een avontuurlijke, maar vermoeiende onderneming. In evenveel dagen als bij de heenreis werd er terug naar huis gereden.

Na het buitenlandse succes traden De Aalsterse Gilles op in eigen land. Begin september werden te Sint-Niklaas de traditionele ‘Bevrijdingsfeesten’ of ‘Ballondagen’ gehouden. Het stadsbestuur wou aan deze dagen een impuls geven en nodigde als muzikale attractie onder andere De Aalsterse Gilles uit. Het weer was echter spelbreker en het hele gebeuren ging door in mineur. Het optreden van onze Gilles had bij momenten meer weg van een waterballet. Niettemin werd dit optreden door de aanwezigen gewaardeerd.

Een delegatie van de vereniging werd door schepen Van Daele op het stadhuis ontvangen en enkele relatiegeschenken werden uitgewisseld.

De succesrijke optredens van De Aalsterse Gilles in het najaar van 1983 werden afgerond met de deelname aan ‘Les Fêtes des Vendanges’ te Bagneux, nabij Parijs.

De Gilles namen er deel aan de zondagstoet en brachten er ook een bezemdans in één van de volksrijkste buurten van de Parijse voorstad. Het succes van De Aalsterse Gilles was enorm. Later, in 1988 en 1990, traden De Aalsterse Gilles er opnieuw op.

In 1983 werden zij in de stadsfeestzaal ontvangen door burgemeester Henri Ravera en schepen Yves Bozon, waarbij enkele relatiegeschenken werden uitgewisseld.

De Aalsterse Gilles traden in 1984 op in Middelburg (NL) en tijdens de Gentse Feesten.

Het toenmalige Amylum steunde De Aalsterse Gilles en schonk 50.000 Belgische frank. In de brochure verschenen artikels van burgemeester Raymond Uyttersprot en schepen Juliaan Vinck. Traditioneel karikaturiseerde Frans Wauters beide leden van het Aalsters stadscollege. In diezelfde brochure verscheen een bijdrage van Marcel De Bisschop over Gabrovo, zijn museum en carnaval.

Voor het eerst in hun bestaan trokken De Aalsterse Gilles naar Nederland. Middelburg organiseerde er in juni 1984 de tiende ‘folklore- en braderiefeesten’.

Honderden ambachten werden gedurende drie dagen gedemonstreerd. Allebei folkloristische groepen traden op. De Aalsterse Gilles waren zowel volgens de pers als de organisatoren de attractie bij uitstek.

Onze Gilles brachten er een volledig programma, met een rondgang, rondedans en een bezemdans.

In de loop van de voormiddag werd een delegatie van de Gilles op het stadhuis ontvangen door burgemeester Wolters. De Gilles mochten er als geschenk de ‘Toren’ van Middelburg in ontvangst nemen.

Na het optreden werden de Gilles ontvangen door het organiserend middenstandscomité met wie een aantal herinneringsgeschenken werden uitgewisseld. Afspraken werden gemaakt om De Aalsterse Gilles opnieuw te contracteren voor 1989.

De ‘Gentse Fiesten’ waren begin de jaren tachtig aan een heropleving toe. In 1984 werden De Aalsterse Gilles uitgenodigd om zowel aan de openingsstoet als een de taptoe daags nadien deel te nemen. De Aalsterse Gilles hadden blijkbaar geen geluk met hun optreden in België, want opnieuw zorgde het weer voor heel wat miserie. Tijdens de stoet dienden de Gilles herhaaldelijk hun hoed af te nemen en ’s anderendaags, tijdens de taptoe, waren wind en regen opnieuw spelbreker.

Ondanks de ongunstige weersomstandigheden werd het optreden van de Gilles te Gent een succes. De pers vermeldde o.a. ‘De Aalsterse Gilles stalen de show.’ Uit hand van P. Vlaeminck, adviseur bij de Dienst Culturele Animatie te Gent, ontvingen de Gilles een beeld, de Gentse arend en een tinnen bord met het stadsembleem.

Net voor de stoet van 1985 werden er opnieuw 6 hoeden aangekocht. De Aalsterse Gilles telden op dat ogenblik 45 Gilles met hoed. Zij waren toen, na ‘Les Récaslcitrans’ te Binche, de grootste gillesgroep van ons land. Althans wat het aantal betrof.

Enkele dagen voor het Aalsterse carnaval overleed oud- en ere-voorzitter Gustaaf De Stobbeleir. Met toestemming van zijn familie stapte ‘Reus Gustaaf’ mee op.

In april 1985 werd in Montpellier, Frankrijk, het traditionele ‘Montpellier en Fête’ georganiseerd. Dat jaar stond de stoet in het teken van het duizendjarige bestaan van de stad. Net als bij heel wat andere manifestaties waren De Aalsterse Gilles aangekondigd als de attractie bij uitstek.

Zowel op vrijdag als op zaterdag namen zij deel aan de verschillende evenementen, met als apotheose de stoet op vrijdagnamiddag.

Op het stadhuis werden zij door het stadsbestuur, de organisatoren en het feestcomité van Montpellier ontvangen. De Aalsterse Gilles kreeg er de eremedaille van de stad. Enkele andere relatiegeschenken werden uitgewisseld.

In juni 1985 werd De Aalsterse Gilles ontvangen te Arnhem op het ‘Kijk…muziekfestival’. Onze Gilles namen deel aan de slotmanifestatie met een ‘volledig’ programma. (Rondgang, bezemdans, bezemworp en een rondedans.)

De Aalsterse Gilles ontvingen er uit de handen van de loco-burgemeester een kunstbeeldje, ‘Het meisje van Arnhem’ genaamd.

Een belangrijke uitstap in de geschiedenis van de vereniging zou plaatshebben in augustus 1985. Toen trokken De Aalsterse Gilles naar Debrecen, Hongarije, om er deel te nemen aan de 16de ‘Viragkarneval’ of bloemencorso.

Het optreden van de Gilles ging gepaard met bezoeken aan de folklore- en ambachtenmarkt van Hortobagy. Ook heel wat interessante toeristische steden werden bezocht, waaronder de streek van Tokay.

Eerst werd er opgetreden in het cultureel centrum van Debrecen. Daags nadien namen de Gilles deel aan de ‘Viragkarneval’. Meer dan 250.000 belangstellenden langsheen het parcours vergaapten zich aan het spektakel en grabbelden gretig naar de voor hen zo zeldzame sinaasappels.

De vereniging vierde in 1986 haar 15de verjaardag. Voor de gelegenheid werd Rony De Bruyn gekarikaturiseerd bij zijn inleiding ‘Aalsterse Gilles 15 jaar jong’.

Na de activiteiten rond het 15-jarig bestaan, werd er opgetreden te Chartres, Beverwijk, Deventer en Tourcoing. In deze vier steden werden onze Aalsterse Gilles telkenmale ontvangen op het stadhuis waar elke keer relatiegeschenken werden uitgewisseld.

In de Franse stad Tourcoing werd er deelgenomen aan de ‘Cortège Folklorique de Blanc-Seau’ en te Chartres was dat het geval tijdens de ‘Carnaval de Chartres’. Onze vereniging werd er op het stadhuis ontvangen door burgemeester Georges Lemoine.

Ook de optredens in Nederland werden erg gesmaakt. De deelname aan de ‘Feestweek’ te Deventer en de ‘Handelsweek’ te Weverwijk konden op heel wat appreciatie rekenen.

Het daaropvolgende jaar werd er met man en macht gewerkt aan de vernieuwing van een twaalftal gilleshoeden. 250 werkuren zijn nodig om één hoed van een volwassen Gille te vervaardigen. Voor elke geverfde hoed worden er telkens andere kleuren gebruikt, zodat zij goed van mekaar te onderscheiden zijn.

Voor het eerst werd er ook opgetreden in Duitsland. Het was de stad Essen die werd bezocht tijdens de ‘Sport- und Musik Schau’. Tevens waren onze Gilles ook te gast in het Franse Amiens voor de jaarlijkse cavalcade.

Op 14 februari 1988 trokken De Aalsterse Gilles met 28 nieuwe, eigengemaakte gilleshoeden door de Aalsterse straten.

De Duitse stad Düsseldorf vierde overigens dat jaar het 700-jarig bestaan van de stad en De Aalsterse Gilles mocht er Aalst vertegenwoordigen in de befaamde ‘Rosenmontagszug’. Later dat jaar trokken onze Gilles ook nog naar het Verenigd Koninkrijk om er deel te nemen aan de ‘Dudley Show’ (East Midlands). Dat weekend reisden niet minder dan 90 leden mee om aan het optreden deel te nemen. Ook te Emmen in Nederland en nogmaals te Bagneux waren zij te gast.

Er werd echter keihard doorgewerkt. Het doel was 49 gilleshoeden die met carnaval 1989 voltooid dienden te zijn. De nieuwe hoeden haalden overigens de krantenkoppen. Een brochure met als titel ‘De hoedenmakers van Aalst’ werd voor het Aalsters carnaval uitgegeven. Deze brochure werd ook nog in vier talen in Europa rondgestuurd. De brochure beschreef hoe de hoeden werden gemaakt.

1989 was ook het jaar dat er opnieuw werd opgetreden in het Verenigd Koninkrijk. Ditmaal waren het ‘Festival Wear Sunderland’ en de ‘Portsmouth Southsea Show’ aan de beurt. Voor een tweede keer werd er ook deelgenomen aan de ‘Folklorefeesten’ te Middelburg.

Na het harde labeur om de hoeden te vernieuwen, was het de beurt aan de kostumering. Plannen werden gemaakt om deze met eigen middelen te vernieuwen. Voor alle motieven werden matrijzen ontworpen. Lijnwaad, nylon, vilt, goudgallon en kant werden aangekocht. Bij ambachtelijk schoenmaker Prosper Baele werden de tienduizenden vilten motieven uitgestansd. Vrouwelijke medewerksters en sympathisanten sloegen de handen in mekaar en sloegen aan het stikken en naaien. Honderden meters lijnwaad en vilt werden versneden tot maar liefst 110 kostuums. Duizenden meters nylonplissé werden omgetoverd tot 110 kragen en nog veel meer manchetten verwerkt. Eén kostuum vergt naar schatting 40 uren werk. Enkele weken voor carnaval 1990 waren alle kostuums afgewerkt en konden ze aan de pers worden voorgesteld.

In het jaar 1990 verlieten De Aalsterse Gilles vijf keer de stad om deel te nemen aan optochten, stoeten en parades. Zo bezocht De Aalsterse Gilles Wandsworth (Verenigd Koninkrijk) tijdens de ‘Easter Parade’, Deurne (Nederland) met de ‘Bevrijdingsfeesten’, Saint Quentin (Frankrijk) met ‘Les Fêtes des Bouffon, nogmaals Hongarije met het ‘Viragkarneval’ te Debrecen en tenslotte Bagneux (Frankrijk) met ‘Les Fêtes des Vendanges’.

Zowel in 1989 als in 1990 kregen de kaften van de brochures een dubbele flap in kleuren met een gedetailleerde uitleg van de aanmaak van onze kostumering. Vanaf dan kwamen er geen karikaturen of andere tekeningen meer bij de verschillende artikels. Deze werden vervangen door foto’s.

In 1991 mocht de vereniging 20 kaarsjes uitblazen. Op 20 januari werd in de zaal ‘Welkom’ te Hofstade een academische zitting gehouden. Een medaille werd uitgegeven en op vrijdag 25 januari namen de Gilles deel aan het ‘Europees carnavalweekend’. De traditionelen carnavalbrochure werd voor het eerst uitgegeven in een ‘magazine-formaat’ en beschreef het 20-jarig bestaan. Dat jaar waren er enkel optredens in Nederland. Te Dordrecht met een straatparade in het centrum van de stad, te Meppel naar aanleiding van ‘Donderdag Meppeldag’ en in Zutphen voor de ‘September Feestweek’.

De brochure van 1992 beschreef de gillesverenigingen in Aalst. De Ajuingilles, de Ware Gilles, maar ook de Gilles van Binche kwamen aan bod.

1992 was ook een minder prettig jaar. De vilt, die in onze nieuwe kostumering zat verwerkt, bleek van zeer slechte kwaliteit te zijn en diende te worden vervangen. Een financiële opdoffer en véél werk!

In de loop van dit jaar werden ook nog optredens gehouden buiten Aalst. Zo werden ‘Les Fêtes des Huîtres’ te Marennes, ‘De Happertse Boerenmert’ te Hapert, ‘25 jaar Lelystad’ en een optreden te Royan afgewerkt.

De brochures van 1993 en 1994 beschreven de uitstappen van 1982 tot en met 1988. 1993 was tevens het laatste jaar waar De Aalsterse Gilles deelnam aan de jaarbeurs.

In 1993 ging er slechts één optreden door, namelijk te Nederland tijdens ‘Jeugd Olympiade Valkenswaard’. In de loop van 1994 vonden er opnieuw 3 uitstappen plaats. Het ging deze keer om de ‘Folklorefeesten’ te Middelburg, de ‘Internationale Zomerfeesten’ te Nijmegen en de ‘Uitmarkt’ te Amsterdam.

Met het carnaval van 1995 verscheen eveneens de 20ste carnavalbrochure van De Aalsterse Gilles. Er werd dat jaar opgetreden te Boechout tijdens een privaat feest, te Bethune en te Clermont-Ferrand.

In 1996 mocht de vereniging alweer vieren! De Aalsterse Gilles bestond 25 jaar en in de feestzaal van het stadhuis ging een feestzitting door. De aanwezigen ontvingen een herinneringsmedaille overhandigd en enkele verdienstelijke sponsors en medewerkers kregen het ‘gillesbeeldje’ toegekend. Paul Van Der Cruycen en Rony De Bruyn werden in de bloemetjes gezet voor 25 jaar onvermoeibare inzet voor de vereniging. Beiden kregen een groot tinnen bord met hun silhouet in verwerkt.

Op carnavalmaandag werden zo’n 350 bezempjes te grabbel gegooid. Er waren tevens 25 gillespoppen te winnen.

Ruim 2 maandan later traden de Gilles op tijdens de Aalsterse ‘Topdag’. De Aalsterse Gilles hielden de hele dag een actie onder het motto ‘Solidair Oilsjt’. De opbrengst van de verkoop van gillespoppetjes, zijne 100.000 Belgische frank werd een week later overgemaakt aan de vzw ’t Nest. Deze vereniging staat in voor de opvang van kinderen.

In 1996 traden De Aalsterse Gilles voor de vierde maal op te Bagneux. Tevens verleende zij in eigen land hun medewerking aan de ‘50ste carnavalstoet van Willebroek’, en de jaarlijkse ‘Pikkeling’.

In 1997 trok De Aalsterse Gilles opnieuw naar Nederland. De vereniging nam deel aan de ‘Bloemencorso van Nederlands Limburg’ te Limbricht, de ‘Corsofeesten’ te Haarlem en de ‘Brabantse Dag’ te Heeze.

Penningmeester Martine Renard en chef van het muziekkorps Harry Pinky werden gehuldigd voor 25 jaar inzet.

In het jaar van de 70ste carnavalstoet van Aalst trokken De Aalsterse Gilles nogmaals naar Debrecen. Tijdens deze zeven dagen durende trip werd er deelgenomen aan het traditionele ‘Viragkarneval’ en de ‘Bierfeesten’. Net voor de rondreis naar Hongarije vond er nog een optreden plaats te Aalten, Nederland, tijdens de ‘25ste Volksfeesten’ te Haaksbergen naar aanleiding van de ‘Meimarkt’ en te Velp ter gelegenheid van de ‘Velleper donderdag’.

Ondervoorzitter Marleen Meert ontving het tinnen bord voor 25 jaar medewerking

In de loop van het jaar 1999 werd er opnieuw in eigen land opgetreden met een deelname aan de ‘Internationale Carnavalstoet van Hasselt’. Tijdens de zomermaanden ging De Aalsterse Gilles voor de eerste maal optreden in het Groot-Hertogdom Luxemburg, waar zij meewerkten aan de ‘Belgische Veertiendaagse’ te Clervaux. Eind september kwam ook Nederland nog eens aan de beurt met een uitstap naar Hoogeveen.

Tijdens het jaar 2000 konden De Aalsterse Gilles slechts aan 2 aanvragen voor optredens voldoen. Te Ronse werd deelgenomen aan de ‘50ste Bommelstoet’. In Nederland trad de vereniging voor de tweede maal op te Deurne. Deze keer tijdens ‘Koninginnedag’.

De Aalsterse Gilles vierden in 2001 hun 30-jarig bestaan. Een pin, medaille en een jubileumbeeldje werden te koop aangeboden. De carnavalbrochure verscheen voor de 26ste keer. Traditioneel werden er op carnavalmaandag tijdens de bezemworp honderden heksenbezems te grabbel gegooid. Deze keer waren er 30 gillespoppen te winnen.

Op zaterdag 16 juni ging de ‘Dag van De Aalsterse Gilles’ door, met verschillende optredens in de namiddag.

In augustus 2001 hoorde men het in Keulen donderen! De Aalsterse Gilles zouden op donderdag 30 augustus 2001 deelnemen aan de 35ste ‘Reuzenommegang’ te… Dendermonde.

Het waren dan ook onze Gilles die de jubileumuitgave van ‘Katuit’ mochten openen.

Terwijl de ‘Draeckenieren’ bij aankomst van De Aalsterse Gilles op de Markt van Dendermonde hun tranen welig lieten vloeien, verdachten de Dendermondenaren de Ajuinen ervan hun ‘Katuit’ toch wat te hebben gesaboteerd aangezien de stoet wat vertraging had opgelopen.

Op zondag 2 september 2001 werden De Aalsterse Gilles voor de tweede maal uitgenodigd naar Sint-Niklaas om er deel te nemen aan de vermaarde ‘Ballonfeesten’. De Aalsterse Gilles stapten mee op in de ‘Reuzenstoet’. Voor het optreden werd de voltallige groep op het stadhuis ontvangen door Gaspard Van Peteghem, schepen van de stad.

De Aalsterse Gilles ontvingen uit zijn handen een prachtig beeld in de vorm van een luchtballon.

In 2002 traden De Aalsterse Gilles op te Beverwijk, Nederland. Op uitnodiging van de ‘Stichting Tuinfestival’ openden onze Gilles er de nieuw aangelegde winkeliersstraat. De organisatoren en inwoners te Beverwijk hadden eerder al kennis gemaakt met De Aalsterse Gilles, want in augustus 1986 traden onze Gilles er op ter gelegenheid van de ‘Feestweek’.

Bij dit optreden werden twee straatparades gebracht. Als apotheose hielden de Gilles een rondedans, waarna enkele relatiegeschenken met het stadsbestuur en de organisatoren werden uitgewisseld.

Enkele maanden later werd onze vereniging nog eens uitgenodigd om op te treden in Duitsland. De uitnodiging ging uit van de ‘Aktionsgemeinschaft Alsdorf’. Deze vereniging organiseert te Alsdorf het jaarlijkse ‘Europafest’.

Er werd deelgenomen aan de optocht en vervolgens werd er een bezemdans en –worp gebracht. Het optreden werd afgesloten met een korte straatparade.

Ook in 2003 werd opnieuw in Nederland opgetreden. Deze keer viel Etten-Leur te beurt ter gelegenheid van ‘Ettes Bont’. Op deze bonte avond was ook de Aalsterse Prinsencaemere van de partij. De Aalsterse Gilles en de Prinsencaemere oogstten heel wat succes met hun optreden.

In de loop van het jaar 2003 werden overigens nog enkele leden gehuldigd.

Voor 20 jaar medewerking ontvingen Eric Van Malderen, Pascal Buyens, Eric Uitdebroeck en Marguerite De Smet het Aalsters Gillesbeeldje.

Eveneens voor meer dan 20 jaar medewerking ontvingen Lily Van Der Meirsch en Godelieve Van Malderen het jubileumbeeldje.

Voor 25 jaar medewerking werden Anja Buyens, Urbain D’Haese en René De Nys in de bloemetjes gezet.

Een passend geschenk werd overhandigd aan Martine Renard en Marleen Meert voor 30 jaar medewerking.

In 2004 vond te Veghel, nabij Eindhoven, voor de eerste maal het ‘Slokdarmfestival’ plaats. De meeste activiteiten stonden er in het teken van eten en drinken, vandaar de naam van dit festival. Het prachtige weer en de nieuwsgierigheid naar dit nieuw cultureel evenement bracht heel wat volk op de been. Onze Gilles dienden zelfs één per één tussen de toeschouwers te dansen!

In oktober 2004 werd Luc Deckers gehuldigd omwille van zijn 20 jaar medewerking. Ook Oscar Abbeloos werd gehuldigd voor 20 jaar medewerking.

Op 12 september nam De Aalsterse Gilles opnieuw deel aan het ‘Europafest’ te Alsdorf. De weergoden waren ons die dag deels gunstig gezind. De wind maakte het immers erg lastig om die dag onbezorgd te kunnen dansen. Desalniettemin werd ons optreden alweer erg gesmaakt door het talrijk opgekomen publiek, alsook door de organisatie.

In 2005 kreeg Rony De Bruyn af te rekenen met een flinke dosis pech. Vlak voor het Aalsterse carnaval werd hij gegrepen door een wagen aan de drukke rotonde ‘Den Haring’. Onze bezieler hield er een stevig gekneusd en pijnlijk been aan over. Gelukkig werden er geen breuken vastgesteld, maar het was wel de eerste keer in 34 jaar tijd dat Rony De Bruyn niet deelnam aan de carnavalstoet.

Gelukkig vielen er in 2005 ook positieve punten te onthouden. Zo vond er een prachtig optreden plaats in het heuvelachtige Wiltz in het Groot-Hertogdom Luxemburg naar aanleiding van het ‘Génzefest’. De zomerse temperaturen in combinatie met een aantal pittige hellingen vormden een ideale mix voor onze luchtige kostuums. Het publiek genoot echter met volle teugen van het optreden en die voldoening maakt het telkens weer waard.

Enkele maanden later mocht De Aalsterse Gilles alweer uitrukken. Deze keer werden we ontvangen in het Nederlandse Middelburg die hun jaarlijkse ‘Braderie’ vierden met deze keer als thema ‘Platteland in de stad’. De dag begon betrokken, maar eens de zon een paar gaten door het wolkendek had gebrand, schoot de temperatuur richting 30 graden Celsius! Bij het aankleden, werd er echter groot alarm geslagen. Door een administratieve fout werden onze kragen niet meegenomen en diende deze met spoed uit Aalst worden overgebracht. Daar onze vereniging niet over een helikopter, vliegtuig of telegeleide projectielen beschikt, bood Pascal Buyens zich aan om met de wagen naar Aalst te rijden en deze zo snel als mogelijk te bezorgen. Met enige vertraging kon het optreden alsnog doorgaan. Achteraf bleek ook dat de bezempjes, die tijdens de bezemworp te grabbel worden gegooid, eveneens in Aalst waren achtergebleven! De inwoners van Middelburg hebben dan ook een unieke bezemdans met sinaasappelworp te zien gekregen. Een memorabele gebeurtenis in de geschiedenis van onze vereniging.

In september 2005 was De Aalsterse Gilles ook nog eens te gast tijdens de ‘Ballonfeesten’ in Sint Niklaas.

Na het Aalsterse carnaval in 2006 begon De Aalsterse Gilles aan haar 35ste jubileumjaar. Toch zal 2006 de geschiedenis in gaan als het laatste jaar waarbij ‘Reus Gustaaf’ in de stoet te bewonderen was. Omwille van de hoge restauratiekosten aan de rieten mand en de toentertijd bestaande logistieke problemen om de ‘Reus’ te stockeren, werd er besloten om ‘Reus Gustaaf’ definitief te ontmantelen.

Aan het eind van ons 35-jarig jubileum besloten bestuursleden Martine Renard, Paul Van Der Cruycen en René De Nys zich terug te trekken uit de vereniging. Wij wensen hen via deze weg van harte te bedanken voor de vele jaren van tomeloze inzet. Zonder hun medewerking had De Aalsterse Gilles wellicht nooit dit wondermooie parcours kunnen afleggen.

Om de continuïteit van de vereniging echter te kunnen waarborgen diende er wel een nieuwe bestuursploeg aangesteld te worden. Daarom werd het bestuur van De Aalsterse Gilles stevig uitgebreid tot 11 leden. Er werd ook resoluut voor de ‘verjonging’ gekozen met de komst van Kathleen Van Nuffel, Chris Lanckman, Bruno Temmerman en Vincent Laurent.

Het jaar 2007 kondigde zich onheilspellend aan. De Aalsterse Gilles diende voor het eerst in vele jaren een nieuw onderkomen te zoeken. Er werd hard gezocht, maar een directe oplossing kwam er niet. De Aalsterse Gilles werd genoodzaakt om haar kostumering, hoeden, trommels… onder te brengen in enkele garageboxen ter hoogte van de Parklaan. Daar onze struisveren hoeden erg gevoelig zijn aan stockage in een te koele ruimte, mocht deze situatie niet te lang aanhouden. Zoniet kwam het voortbestaan van de vereniging ernstig in gevaar! Gezien de vele zorgen van dat jaar lijkt het haast overbodig te vermelden dat er dat jaar geen uitstappen werden gepland. Ook enkele bestuursleden hielden het rond deze periode voor bekeken. Vincent Laurent bleef actief als Gille, maar verliet de bestuursploeg in december 2007. Kathleen Van Nuffel verliet kort daarna de vereniging naar aanleiding van een nieuwe woonst in het Antwerpse.

Hoe somber de toekomst er voor de vereniging ook mocht uitgezien hebben, hoe beloftevol 2008 begon. Er werd een nieuwe, verwarmde, locatie aangetroffen in de buurt waar ooit De Ware Gilles opereerde. Een meer symbolische plaats kon De Aalsterse Gilles zich niet indenken. Er kwam ook een kleurige optocht op 31 augustus te Blankenberge. De Aalsterse Gilles mocht er als ambassadeur van de stad Aalst deelnemen aan de ‘Bloemencorso’ onder het thema ‘Corso à la carte’.

Aalst wordt er al enkele jaren vertegenwoordigd door AKV De Lodderoeigen. Dat jaar maakten De Lodderoeigen een wagen met Keizer Kamiel en Prins Kenny die een metershoge taart droegen.

Het leek alsof De Aalsterse Gilles weer de wind in de zeilen kreeg toen het noodlot toesloeg. Midden november 2008 namen we afscheid van Rony De Bruyn. Hij was niet alleen de leider van een traditierijke vereniging, maar ook een geliefd persoon bij heel wat Aalstenaars.

Onze bestuursploeg stond voor de aartsmoeilijke taak om de leemte die Rony De Bruyn achterliet in te vullen. We onthouden vooral de visie die destijds voorop stond. De Aalsterse Gilles IS een culturele en folkloristische vereniging die oude tradities in ere wenst te houden. Een weg terug of een opgave is dus nooit een optie geweest.

De carnavalsbrochure voor 2009 werd wel stevig overhoop gehaald. Er werd beslist om niet de historiek in beeld te brengen, maar om anderen aan het woord te laten. Hoe zien zij tenslotte De Aalsterse Gilles? Zo kregen burgemeester Ilse Uyttersprot, ere-burgemeester Anny De Maght-Aelbrecht, schepen Gracienne Van Nieuwenborgh, voorzitter van het stedelijk feestcomité Nicole Ringoir, Det Fortuin, Kamiel Sergant, medewerker Julien, prins carnaval Kenny en ‘De Generool’ het woord. Het werd één grote lofbetuiging voor het levenswerk van Rony De Bruyn.

Ook het carnaval van 2009 stond in het teken van het overlijden van onze bezieler. De Aalsterse Gilles opende traditiegetrouw de stoet, maar helemaal voorop werd de hoed van Rony De Bruyn en diens afbeelding gedragen door enkele leden van de vereniging.

Na het postuum eerbetoon tijdens carnaval, vertoonde De Aalsterse Gilles zich in augustus tijdens de waterfeesten aan het Donkmeer te Berlare. Dat ‘water’ mocht gerust letterlijk opgenomen worden. De dag begon met veel regen. Gelukkig waren de weergoden ons wel erg gunstig gezind. Bij het optreden was de zon van de partij!

Aan het eind van het optreden werden De Aalsterse Gilles begroet door burgemeester Gebriëls, schepen Wettinck en organisator Wen De Lathauwer.

Eind augustus vond te Heeze, nabij Eindhoven, de ‘Brabantse Dag’ plaats. In tegenstelling tot wat de naam liet vermoeden, bleek dit een meerdaags cultuurfestival te zijn. De Aalsterse Gilles waren er overigens al eerder te gast geweest, zijnde in het jaar 1997.

Eveneens ontvingen De Aalsterse Gilles een opmerkelijke uitnodiging. Eyeworks Film & TV Drama was voor Eén druk bezig met de verfilming van ‘Het goddelijke monster’, gebaseerd op het werk van Tom Lanoye.

De Aalsterse Gilles werden door het productiehuis gecontacteerd. In eerste instantie omdat ze een gilleskostuum wilden gebruiken. Uiteindelijk beleefden enkele leden een uniek avontuur, waarbij we ons uiterste best deden om acteur Johan Van Assche op een zo comfortabel mogelijke manier zijn rol te helpen spelen. Bij het passen van kostuum en hoed was Johan nogal verrast. Sterker nog, hij vond het zelfs onbegrijpelijk hoe we er in slagen onze stoet te dansen. Het gilleskostuum en de hoed waren naar zijn zeggen de meest intensieve en intense kledij die hij in z’n carrière al gedragen heeft.

Na een ijskoude carnaval van 2010 die zal onthouden worden als één van de gladste ooit, kreeg De Aalsterse Gilles de eer om op 1 augustus deel te nemen aan de ‘Schellekensfeesten’ te Rupelmonde. De wat eigenaardige naam van deze feesten verwijst naar de Scheldeoever van Rupelmonde. In de oudste wijk ‘Het Schelleke’, woonden vroeger vissers en vrijzinnige arbeiders. Later vonden ook de schippers in de smalle steegjes een woonplaats aan de wal, vandaar. De Aalsterse Gilles nam er deel aan de rondgang met de talrijke reuzen. Tevens werd er ook nog een rondedans afgewerkt. De vele sinaasappels werden gretig in ontvangst genomen. Kortom, een geslaagd optreden!

Midden november 2010 kreeg de stad Aalst fantastisch nieuws! In het Keniaanse Naïrobi besliste de UNESCO om het Aalsterse carnaval toe te voegen aan de lijst van Cultureel Immaterieel Werelderfgoed. Hier mee deel van uitmaken is de allergrootste eer die De Aalsterse Gilles te beurt kon vallen.

Naar aanleiding van deze heuglijke gebeurtenis werd er in allerijl werk gemaakt van een heus volksfeest, welk doorging op 26 november 2010 op de Grote Markt te Aalst. Ook De Aalsterse Gilles waren bij deze festiviteiten van de partij!

De barre weersomstandigheden maakten het jammer genoeg onmogelijk om onze hoeden te dragen. Voorts is er bij De Aalsterse Gilles weinig begrip voor de syndicalisten van de Aalsterse brandweer die het optreden verstoorden.

Bij het ter perse gaan van deze brochure staat De Aalsterse Gilles aan de vooravond van een feestelijk jaar. Het 40-jarig jubileum wenkt en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan!

Adres:
Stad: Aalst



op zoek naar gerelateerd: Gilles carnaval Halle, Gilles de La Louvière, Gilles de Binche appelsienen, Carnaval Binche Gilles, Gilles oorsprong, Gilles Wikipedia
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Pierre Cornelisstadion Pierre Cornelisstadion 1 km Om ticket te bemachtigen van kastje naar de muur gestuurd. Mannentoilet geen licht, i...
Stade Pierre-Cornelis Stade Pierre-Cornelis 1 km De beste ploeg vant stad
SC Eendracht Aalst SC Eendracht Aalst 1 km Mooi stadion. Heb het altijd in de jaren 90 op tv gezien en vandaag 19/12/21 eens in ...
Sint-Martinuskerk Aalst Sint-Martinuskerk Aalst 2 km Zeer mooie kerk, lijkt groter binnenin dan van buitenaf gezien. De Rubens en andere k...
Sint-Martinuskerk (Aalst) Sint-Martinuskerk (Aalst) 2 km Zeer mooie kerk, lijkt groter binnenin dan van buitenaf gezien. De Rubens en andere k...
Aalsterse Reuzen Aalsterse Reuzen 2 km Vertaald door Google Geweldige service Origineel Amazing service
Visit Aalst Visit Aalst 2 km Aalst is een leuke stad. We gaan regelmatig langs. Horeca en shoppen maakt het nog pl...
Concretepark Osbroek Aalst Concretepark Osbroek Aalst 2 km Heerlijk om te wandelen tijdens sportactiviteiten van de kinderen.
Recensies
Vertaald door Google Geweldige service Origineel Amazing service
Reageer op deze plaats

Routebeschrijving naar De Aalsterse Gilles met het openbaar vervoer


Aalst Paardendries 210 meter
26
41
42
43
44
Aalst Paardendries 210 meter
340
Aalst Paardendries 220 meter
26
41
42
43
44
Aalst Paardendries 220 meter
340
Aalst Schendelbeekhofstraat 270 meter
4

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid