facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Belfort van Aalst

Geschiedenis

Het Schepenhuis van Aalst, zoals het nu bestaat is een gebouw uit de 15e eeuw en wordt ook wel het Belfort van Aalst of Oud-Schepenhuis genoemd. Het staat op de Grote Markt en bestaat uit drie delen, namelijk het schepenhuis zelf, het belfort en het gebiedshuisje (groot 0,038 hectare).Het oorspronkelijke huis werd in Leedse zandsteen gebouwd in 1225, dus in vroeg gotiek. Het onderste deel van de achtergevel is romaans (± 1230). Het Schepenhuis wordt beschouwd als oudst bewaarde in zijn soort in de Nederlanden, hoewel het verschillende malen verwoest en herbouwd is. Zo werd het gebouw in 1380 platgebrand tijdens een Gentse opstand onder leiding van Lodewijk van Male. Tot in 1650 had het Schepenhuis ook een altaar, waar dagelijks de mis werd gelezen.Het vooruitspringend laatgotisch Gebiedshuisje (1474) werd in 1543 afgebroken en herbouwd. Heeft bovenaan vijf beelden uit de 19e eeuw: keizer Karel, Dirk van Aalst, de Latijnse dichters Jan en Korneel de Schrijver en de schilder Pieter Coecke van Aelst. In het gebiedshuisje werden door de baljuw of de stadhouder wetten afgekondigd.

Adres: Grote Markt, Aalst
Stad: Aalst
Route: Grote Markt



op zoek naar gerelateerd: Nec spe nec metu, Belfort Aalst bezoeken, Sint-Martinuskerk Aalst, Belfort Gent, Coördinaten Aalst, Betekenis Aalst, Aalst Wikipedia, Aalst in de middeleeuwen
Recensies
Dé blikvanger op de Grote Markt is het oud schepenhuis met belforttoren en gebiedshuisje, in de volksmond het belfort genoemd. Het belfort is dus niet 1 groot gebouw, maar bestaat uit 3 verschillende gebouwen: Het oud schepenhuis werd in 1225 gebouwd en is het oudste bewaarde schepenhuis van de Nederlanden. Het hoge zadeldak en de vier ronde hoektorens zijn een kenmerk voor de gemeentehuizen in de late middeleeuwen. Het belfort uit 1407 dankt zijn elegantie aan de achthoekige toren met opengewerkte gaanderij. De voorgevel bevat twee beelden die de graven van Vlaanderen en de graven van Aalst voorstellen en het opschrift ‘NEC SPE NEC METU’ zonder hoop, noch vrees, de spreuk van Filips II die in 1555 als graaf van Aalst werd ingehaald. De sierlijke belforttoren is opgenomen in 1999 op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO en herbergt één van de oudste beiaarden van ons land. De nog werkende beiaard herinnert elk kwartier aan de eeuwenoude aanwezigheid van het belfort op de Grote Markt. De neogotische wijzerplaat op de toren werden in 1964 vervangen door een exemplaar met halve bollen. De Aalstenaars noemden van toen af het belfort ‘den tettentoeren’, verwijzend naar de gelijkenis tussen de klok en vrouwenborsten. Het gebiedshuisje, het vooruitspringende laat-gotische gebouwtje, was de plaats van waaruit de baljuw of stadhouder de wetten afkondigde voor het volk dat op de Grote Markt verzamelde. Vijf beelden sieren de gevel: vrouwe Justitia, Dirk van Aalst de laatste graaf, gestorven in 1166, Pieter Coecke hofschilder, keizer Karel V en Cornelius De Schrijver humanist en Latijns dichter. Maandelijks verzamelen hier op de 1e verdieping alle gemeenteraadsleden voor de gemeenteraadszitting.
Fantastisch uitzicht van op de belforttoren.
Uniek historisch kader. Hier vertelt het oudste stukje erfgoed elke dag verrassende verhalen over Aalst. Die gaan terug tot de Middeleeuwen en tonen dat in Aalst en door haar inwoners fantastische dingen mogelijk zijn.
Prachtig gebouw met grote historieke waarde. Tevens is er ook het oudste nog bestaande schepenshuisje van de Nederlanden en één van de oudste werkende beiaarden uitgebreid naar 52 klokken. Mooi zicht van op de toren enkel onder begeleiding, bovendien is er één van de betere/beste escape rooms van België bevestigd met als thema de bende van Jan de Lichte. Leuk hierbij is dat diezelfde kelders vroeger onder meer als gevangenis martelkamers werden gebruikt en de bende hier indertijd opgesloten en berecht werd. Deze escape room is dus niet zomaar een fantasietje, maar gebaseerd op waargebeurde feiten op deze locatie.
Het oudste belfort der lage landen. Prachtig monument en mooi onderhouden. Jammer genoeg zelden publiekelijk toegankelijk. Prachtig uitzicht vanuit de toren, door de aalstenaars den tettentoeren genoemd omdat de huidige uurwerkwijzerplaat 12 rondborstige uurmarkeerpunten heeft. Deze omvat de gemeenteraadzaal en ook kerkers en een oude gevangeniskamer.
Prachtig gebouw uit de 15de eeuw, het heeft zijn oorsprong uit e vroeggotiek, rond 1250. Een aanrader voor liefhebbers van historische gebouwen.
Mooie ruimte om te exposeren.
Geen gids nodig om deze "gralijk"mooie toren te bewonderen, elk kwartuurtje geeft deze een vrolijk deuntje om de Aalsterse Grote Markt op te fleuren
Leuke escape room in een historisch kader.
Super gezellig teras en aangename omgeving!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid