facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Bahnhof Herbesthal

Geschiedenis

Der Bahnhof Herbesthal war der Personen- und Güterbahnhof der belgischen Ortschaft Herbesthal, die zur Gemeinde Lontzen in der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens gehört. Bereits 1843 eröffnet, war der Bahnhof Herbesthal der älteste europäische Grenzbahnhof an der damaligen Grenze zwischen dem Königreich Belgien und dem Königreich Preußen. Bis 1920 lag der Bahnhof in Preußen bzw. dem Deutschen Reich. Als Folge des Versailler Vertrags kam der bis dahin von den Preußischen Staatsbahnen betriebene Bahnhof zusammen mit dem Gebiet von Eupen-Malmedy 1920 an Belgien und wurde von der belgischen Staatsbahn SNCB übernommen. Diese betrieb ihn weiterhin als Grenzbahnhof, während auf deutscher Seite der Hauptbahnhof Aachen diese Funktion übernahm. 1966 wurde der Bahnhof stillgelegt, seine Funktionen gingen an den benachbarten, bereits vor 1920 belgischen Bahnhof Welkenraedt über.

Adres: Lontzen
Stad: Lontzen



op zoek naar gerelateerd: Bahnhof Raeren, Bahnhof Eupen, Bahnhof Welkenraedt
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Gileppe Gileppe 272 meter Leuk om rond te wandelen of te fietsen, mooie uitzichten en genoeg informatie langs d...
Lontzen (ort) Lontzen (ort) 3 km Lontzen är en ort i Belgien. Den ligger i provinsen Liège och regionen Vallonien, i d...
Recensies
Bijzondere plek. Getuige van vergane glorie. Het ooit imposante station was tot de jaren 1960 in gebruik en werd in de jaren 1980 gesloopt. In het voormalige postgebouw zijn thans appartementen. Sinds 2019 staat hier ook een aandenken aan de joodse kindertransporten naar België in 1938/39, toen ook al in goederenwagons. Met de auto kan je de helling afrijden tot beneden, voor wie dat wenselijk acht. Te voet kan ook.
Het oude station van Herbesthal ligt op enkele meters van het huidige station van Welkenraedt. Als je toevallig een uurtje moet wachten, zeker de moeite om er even naar toe te wandelen via de parking, langs het 70kv station fietsknooppunt volgen, de weg over en dan naast de brug omlaag. Het moet er destijds prachtig uit gezien hebben, en men heeft een beetje gerecupereerd. Meer uitleg in de review van Joerg Seidel.
Bijzondere plaats in de historie van Europa tijdens de twee wereld oorlogen.
De geschiedenis is hier in de war. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was het het grensstation tussen Duitsland en België met een prachtig stationsgebouw. In de jaren zestig werd de begane grond gesloopt "om politieke redenen". Er zijn nog enkele miserabele overblijfselen te bewonderen
Zeer interessant historisch gebouw. Een van de geweldige treinstations van vroeger, helaas is er bijna niets meer van over.
Station Herbesthal was het passagiers- en goederenstation in de Belgische plaats Herbesthal. Het station van Herbesthal, geopend in 1843, was het oudste Europese grensstation aan de toenmalige grens tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk Pruisen. Tot 1920 lag het station in Pruisen en het Duitse Rijk. Als gevolg van het Verdrag van Versailles kwam het station, dat voorheen door de Pruisische Staatsspoorwegen werd geëxploiteerd, in 1920 samen met het gebied Eupen-Malmedy naar België en werd het overgenomen door de Belgische Staatsspoorwegen NMBS. Ze bleven het als grensstation exploiteren, terwijl het centraal station van Aken deze functie aan Duitse zijde overnam. Het station werd in 1966 gesloten en zijn functies werden overgebracht naar het naburige station Welkenraedt, dat al voor 1920 in België lag. Tegenwoordig herinneren slechts enkele ruïnes aan het voormalige treinstation.
Het is jammer dat de plaats wordt verwaarloosd. Ik denk dat er ruimte is voor een museum over dit belangrijke en historische onderwerp.
Mooi gedaan, aangenaam en rustig. Sinds corona leren we onze mooie streek kennen
Historische plek van het voormalige Herbesthal-station en de voormalige doorgang van goederen- en troepentreinen tijdens 14/18
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid