facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Alsemberg : Nieuws & Evenementen

Alsemberg : Nieuws & Evenementen

Info

Alsemberg nieuws : wat , wanneer , waar , waarom , ... zet maar op het prikbord als het maar over Alsemberg gaat !!

Geschiedenis

Alsemberg is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de gemeente Beersel. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente. Alsemberg telde op het einde van 2005 5377 inwoners en heeft een oppervlakte van 619 ha. De naam is een verbastering van Halsenberg: (halsvormig, langwerpige berg).

Geschiedenis :
-----------------
De streek rond Alsemberg werd reeds bewoond in de tijd dat Romeinse legioenen de Lage Landen doorkruisten. Bewijs hiervan is de op de Elsemheide gelegen "Dikke Mier" die volgens de overlevering een mijlpaal zou zijn van de Romeinen. De Dikke Mierweg zou boven op de restanten van een oude Romeinse heirbaan liggen. In elk geval is de laatste functie van de Dikke Mier een eenvoudige grenspaal tussen Alsemberg en Dworp. Ook werden in de buurt onder meer munten uit de Romeinse tijd gevonden.

De eerste vermelding van Alsemberg dateert uit het midden van de dertiende eeuw. Op dat moment was het dorp niet meer dan enkele huizen. De plaats behoorde aanvankelijk tot de meierij van (Sint-Genesius-) Rode. De Abdij van het Heilig Graf van Kamerijk/Cambrai bouwde in 1155 een kapel, daar de abdij al in het bezit was van een grondheerlijkheid met een cijnshof. Zij behield er de collatie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk tot op het einde van het Ancien Régime. Het tiend ervan werd in 1219 door Hendrik I van Brabant aan de Sint-Gertrudisabdij van Leuven afgestaan.

In 1391 kreeg Jan van Withem, Heer van Beersel, het recht om een schepenbank in te richten die de jurisdictie zou uitoefenen over zijn onderdanen en zijn goederen te Alsemberg, Rode, Linkebeek en Beersel. Vanaf dat ogenblik maakt Alsemberg deel uit van een geheel van heerlijkheden waarvan Beersel het centrum is.

Halfweg de veertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de huidige kerk. Sinds die tijd was Alsemberg een bescheiden bedevaartsoord.

In 1861 begonnen enkele broeders van de congregatie van Scheppers een school aan de voet van de grote kerktrappen (10 meter breed en 65 treden). Deze school Sint-Victor groeit uit tot een scholencomplex met een basisschool, een ASO, een BuLO en een normaalschool.

Adres: Alsembergsesteenweg 1046, 1652 Alsemberg
Telefoonnummer: 02 359 17 17
Stad: Alsemberg
Route: Alsembergsesteenweg 1046
Postcode: 1652


Openingstijden

Maandag: 09:00 - 12:00
Dinsdag: 09:00 - 12:00
Woensdag: 13:30 - 16:00
Donderdag: 09:00 - 12:00
Vrijdag: 09:00 - 12:00
Zaterdag: 09:00 - 11:30


op zoek naar gerelateerd: Capaciteit de Meent
Recensies
#bloedgeven#rodekruis
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid