De Sint-Johannaschool te Wommelgem bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd.
Op deze pagina vind je alle verdere informatie over de geplande feestelijkheden.
Lang, lang geleden,...
De Sint-Johannaschool werd reeds opgericht op 18 oktober 1866 door de zusters Annunciaden. We kregen uit Huldenberg deze info uit de tijd van toen...
Op den 18 October is het gesticht te Wommelghem begonnen met drij religieuzen: Zr. Juliana, Zr. Dorothea en Zr. Margaretha. De school is er in die zelve maand geopend en begonnen met 80 kinderen.
Het gesticht der 7 Weeën (nvdr: dit was de naam van het klooster) verloor zijn eerbiedwaardigen stichter E.H. Pastoor Pauwels op 25 februari 1871.
Reeds in juli 1867 werd de school van Wommelghem door het gouvernement erkend met eene toelage Van 240 fr per jaar. Op 2 augustus 1868 kreeg het klooster de gunst het H. Sacrament in de kapel te bezitten en er van tijd tot tijd eene H. Mis te hebben.
1879: De zusters geven hun ontslag Ze krijgen geen toelage meer van de gemeente. De schoolkommuniteit betaalt dan voor de behoeftige kinderen. Ondanks dit mager inkomen vonden de zusters het middel om de school te vergroten, enige liefdadige personen hielpen de zusters met hun giften.
In september 1884, na de stemming van de nieuwe schoolwet, wordt de school opnieuw aangenomen met een subsidie van 1200 fr per jaar.
Op 1 januari 1897 wordt hier het kosteloos onderwijs gestemd; verplichting dus alle meisjes van 6 tot 14 jaar kosteloos te onderwijzen, mits een subsidie van 2800 fr. Het schoolgeld valt weg.
De klassen, veranderd en bijgebouwd in 1899 en 1900 zijn grotendeels betaald door brave personen van Wommelgem.
In 1913 werden vier klassen bijgebouwd en de speelplaats vergroot.
In 1914 vluchtte heel de kloostergemeente naar Holland bij de Duitse inval. Na 14 dagen keerden ze weder en vonden alles goed bewaard. Het schoon H. Hartbeeld was wonderbaar gered; de klassen lagen vol strooi van vluchtelingen en soldaten, doch vatten geen vuur alhoewel een tamelijk grote opening in de muur werd geschoten en de kogels uiteensprongen op de tegenovergestelde muur van de klas. Franse vluchtelingen verbleven ook in de klassen; drie zijn er gestorven.
In de jaren twintig groeide het aantal leerlingen aan en eiste een bestuurster zonder klas. In die periode waren er 7 lagere klassen en 3 bewaarklassen. Naast de zusters waren er 4 juffrouwen in dienst.
In september 1934 werd door Pastoor Bossaerts te Huldenberg een eerste aanvraag gedaan om een school te beginnen op Candoncklaer.
De gebouwen in Wommelgem hadden felle schade geleden door de oorlogsweken in 1940. In februari 1945 werd door een V1-bom school en klooster bijna totaal vernietigd. De klassen werden geschorst tot in mei. De school werd ondergebracht in noodlokalen: gildenhuis, partikuliere huizen, godshuis. In 1945 kocht men de geteisterde eigendom van de Juffrouwen Van den Wijngaert, palende aan het klooster. De nodige herstellingen werden gedaan en zes klassen werden er ondergebracht in afwachting van de heropbouw van de school.
In september 1946 begint men aan het herstel van het klooster en alles werd beter en ruimer ingericht. Op 1 januari 1949 werd de wederopbouw van de school aanbesteed en op 1 juni begonnen. Een werkstaking legde de werken stil van juli tot september. De bouw geraakte voltooid tegen het nieuwe schooljaar op op 4 september 1950 werden de splinternieuwe klassen betrokken tot grote vreugde van leerkrachten en leerlingen. Tijdens het groot verlof 1966 sloot de kommuniteit van Kandonklaar aan bij deze van Wommelgem; ze vormen samen een gemeenschap van 10 zusters.
Regelmatig werd er in de school bijgebouwd, verbeteringen aangebracht. Zo kwam er ook de nieuwe kleuterschool.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid